Folkhälsan med i internationellt LifeCycle-forskningsprojekt - Folkhälsan
04 april 2017

Folkhälsan med i internationellt LifeCycle-forskningsprojekt

Folkhälsan deltar i ett nytt internationellt EU-stött forskningsnätverk med syfte att samla forskare som genom kohortstudier forskar i hur tidiga stressfaktorer kan påverka hälsan under graviditet och tidig barndom.

Läs mer om LifeCycle-projektet

Babyn ligger på rygg och får sin fot lätt masserad.

EU Child Cohort-nätverket ska göra det lättare att identifiera från förr okända faktorer under de tidiga livsskedena som kan påverka hälsan senare i livet.

Genom LifeCycle-projektet kombinerar man data från över 250 000 barn och föräldrar från Europa och Australien.

- Forskningsprojektet strävar efter att identifiera olika medel och möjligheter till den bästa tänkbara starten i livet och på så sätt möjliggöra en optimal hälsa också senare i livet, säger professor Johan Eriksson, programledare för Folkhälsans forskningscentrums program för folkhälsoforskning.

LifeCycle-projektet, som lanserades den 3 april 2017, får stöd av EU:s forsknings- och innovationsprogram Horizon 2020. Projektet har fått 10,4 miljoner euro i understöd.

Det multinationella och multidisciplinära nätverket består av forskare från 18 universitet och forskningscentrum i tio europeiska länder samt Australien.

Forskningsresultaten ska landa i nya preventions- och interventionspolicyer som fokuserar på de tidiga skedena i livet med målet att ge nya generationer den bästa tänkbara starten i livet.

Mer info om LifeCycle-projektet.
Mer info om Horizon 2020.