Queen Silvia Nursing Award till Michelle Ena

Publicerad 15 mars 2017

Sjukskötarstuderande Michelle Ena, hemma från Kronoby, kommer att träffa drottning Silvia i Stockholm den 19 april för en ceremoni där hon tilldelas stipendiet Queen Silvia Nursing Award.

Priset delas ut till en studerande som presenterat en idé som kan förbättra vården och omsorgen för äldre.

Michelle Ena studerar sitt andra år vid sjuksköterskeutbildningen vid Novia i Vasa. Hon arbetar vid Hemstrand, ett serviceboende för minnessjuka i Vasa.  Hennes idé är ett aktivitetsarmband som registrerar blodtryck, syreomsättning i blodet och har en rörelsesensor.

– Armbandet är kopplat till avdelningens dator, eller om man bor hemma, via en mobil till en dator. Med hjälp av armbandet kan man exempelvis genast se när någon får en stroke. Efteråt kan man också analysera och se vad som hänt och varför, förklarar Michelle Ena.

Idén till armbandet kom hon på sommaren 2016, innan hon ens visste om att man kunde skicka idén till tävlingen Queen Silvia Nursing Award.

– På hösten besöktes vår skola av en person från Sjuksköterskeföreningen som berättade om den här möjligheten. Förstå då började jag fundera på att skicka in den till dem.

Det gjorde hon och blev senare kallad till en intervju för att inför en jury berätta mera om sin idé. Några dagar innan jul fick hon ett samtal om att hon valts till stipendiat bland 200-300 inskickade idéer bland de finländska bidragen. Förutom från Finland väljs det en stipendiat från Sverige och en från Polen.

Den 19 april deltar hon i en ceremoni på Slottet i Stockholm tillsammans med de andra stipendiaterna. Då ska hon hålla ett tal inför inbjudna gäster och sedan lyssna på andras tal och äta lunch tillsammans med drottningen.

– Jag har också varit inbjuden till svenska ambassaden i Helsingfors och hållit ett tal där. I samband med den ceremonin fick Yrkeshögskolan Novia en hedersplakett. För talet i Stockholm kommer jag att få hjälp av en av de finländska samarbetsparterna bakom stipendiet.

Stipendiet omfattar 6 000 euro och ett individuellt anpassat internship där hon får möjlighet att träffa de viktigaste och mest innovativa organisationerna i branschen.

Folkhälsan är en av samarbetsparterna bakom priset och Michelle Ena har fått besöka Vindarnas hus i Folkhälsanhuset i Esbo tillsammans med Kira Exell-Paakki som var en av medlemmarna i prisjuryn. Paakki är chef för boende och välfärd inom Folkhälsans serviceproducerande bolag Folkhälsan Välfärd. 

Tillsammans med regionchef Joacim Sandbacka har Ena fått stifta bekantskap med Folkhälsans arbete i Korsholm och Vasa. I Helsingfors har hon besökt huvudkontoret och bland annat bekantat sig med Folkhälsans Förbunds verksamhet.

 

 

 

 

0 kommentarer på sidan "Queen Silvia Nursing Award till Michelle Ena"

Skriv en kommentar direkt på sidan
Skriv en kommentar direkt på sidan