Maj-Len öppnar mångkulturell restaurang hemma hos sig

Publicerad 18 april 2017

Om man har svårt att ta sig till restaurangen, varför inte ta restaurangen hem till sig i stället? Så tänkte Maj-Len Cederlöf som bor i lägenhet i Folkhälsanhuset i Pargas. Samtidigt får hon till stånd ett mångkulturellt möte med exotiska smaker för flera generationer.

En gång i månaden bjuder Maj-Len Cederlöf in några kockar för att kocka för henne, några andra invånare i Folkhälsanhuset och deras inbjudna gäster. Det har ofta varit internationellt tema och under en lördag i april var det två invandrade pargasbor, marockanska Raja Hamdaoua och syriska Bushra Aasar som stod bakom grytorna.

– Många av oss som bor här kan ha det lite svårare att ta sig ut på grund av olika rörelsehinder. Jag tänkte att ”nej det kan ju inte vara omöjligt att ordna en restaurangkväll hemma istället”. Det är en stor sak att få gå på restaurang och äta gott och ibland, så som många gjort när vi varit yngre eller i bättre skick, säger Cederlöf. 


 

Folkhälsans filosofi

Maj-Len Cederlöf har en spinal muskeldystrofi som gör att hennes muskelstyrka försvagats. Det har dock inte hindrat henne från att vika servetter och göra blomsterarrangemang inför kvällens fest. Dukningen har hon gjort tillsammans med sin assistent.

I Folkhälsanhusen finns ägar- och hyreslägenheter för personer över 55 år, pensionärer och personer med synskada. Här kan man bo självständigt men ha nära till service och sällskap. Till Folkhälsans filosofi hör att invånarna i lägenheterna ska kunna ordna program i de allmänna utrymmena i huset. Här finns en matsal, en bassäng och ett lite mindre rum med kök som invånarna har att tillgå.


”Får umgås med andra pargasbor”

I dag bjuds det bland annat på tabbouleh, vinbladsrullar, kyckling, harira – en marockansk soppa och marockanskt te och kaffe. Kvinnorna har förberett maten i förväg och får hjälp av Hamdaouas man Mustapha Achkir att bära in maten.

– Det är roligt att experimentera och upptäcka olika länder, vi reser lite världen runt världen under våra middagar. Raja Hamdaoua och Bushra Aasar har också varit med förr och gjort mat. Senast bjöd de också på dans.

– Det är inte helt lätt att hitta ingredienser för det arabiska köket här i Pargas, men i Åbo finns det specialaffärer. Vi tycker om Maj-Lens idé. Det är roligt för oss att kocka för och umgås med andra pargasbor, säger Mustapha Achkir.


"Det känns väldigt fint"

Maria Reuter, en av gästerna tittar nyfiket på när Hamdoua, Aasar och Achkir lägger upp maten på tallrikarna. Hon har själv nyss kommit hem från en resa i Marocko.

– Det ser mycket gott ut. Jag tycker väldigt mycket om de här tillställningarna, säger Reuter.

Rafael Lännqvist som också bor i huset håller med.

– Den här idén med att folk som bor här kan samlas på det här sättet är väldigt trevlig. Vi kommer ju annars ganska nära varandra när vi ses i matsalen, men här är det lite annorlunda. Det känns väldigt fint, säger Lönnqvist.

 

0 kommentarer på sidan "Maj-Len öppnar mångkulturell restaurang hemma hos sig"

Skriv en kommentar direkt på sidan
Skriv en kommentar direkt på sidan