Att bli förälder

Förberedelse för dig som väntar barn

Våra kurser, föreläsningar och föräldragrupper hjälper dig att förbereda dig inför förlossningen och vardagen med den nya familjemedlemmen. Du ges möjlighet att komma i kontakt med andra i liknande livssituation och lära dig mer om babyvård och om vad en liten baby och en nybliven förälder behöver för att må bra.

Föräldern håller upp sin glada baby.

Vi ordnar föreläsningar för blivande och nyblivna föräldrar både live och på distans. Förberedande föräldrakurser ordnar vi för tillfället virtuellt (Babydax) samt på Åland.

Babydax
På den virtuella kursen Babydax kan du delta oberoende av var i landet eller världen du bor. Mer info om Babydax finns längst ner på denna sida. De aktuella kurserna hittar du genom att klicka på ordet ”webbaserad” i menyn nedan.

Åland
På Åland ordnas förberedelsekurser för förstagångsföräldrar i samarbete med Ålands hälso- och sjukvård (ÅHS) samt Mammagrupper för förstföderskor. Mera information om kurserna på Åland hittar du genom att välja region "Åland".

 

Familjeförberedelsekurser och föräldragrupper

Välj region för att visa kurser och grupper nära dig. Genom att klicka på rubriken får du mer information om kursen. Om din region inte visas finns inga kurser insatta just nu.

Viktigt att veta

Här hittar du mera info kursen

Babydax – en virtuell förberedelsekurs för dig som väntar barn
Babydax är en distanskurs bestående av sex kursträffar samt ett materialpaket på lärplattformen Moodle. Kursen är kostnadsfri och ordnas tre gånger per år med kursstart i januari, april/maj samt september/oktober. Anmäl dig till den kurs som är närmast barnets beräknade födelsedag. Har du beräknat senare under året kan du vänta till följande kurs.

Som utbildare fungerar Folkhälsans sakkunniga med många års erfarenhet av att förbereda familjer inför förlossning och familjeliv.

 

Kursens mål och innehåll bygger på de nationella rekommendationerna för Familjeträning, Handbok för mödrarådgivning, THL, 2015. Kurshelheten Babydax har planerats av ett mångprofessionellt team bestående av Malin von Koskull, Petra Turja, Liisa Jungar, Suss Åhman samt Mariette Pontán. Tillsammans har teamet mångsidig erfarenhet av att arbeta med och stöda blivande och nyblivna föräldrar. Även andra sakkunniga inom hälsovården har konsulterats. Kursen vidareutvecklas kontinuerligt på basis av kursfeedback.

Kursen har som mål att komplettera den familjeförberedelse som kommunerna erbjuder. Folkhälsan samarbetar gärna och kursen kan erbjudas som en del av den kommunala familjeförberedelsen. Observera dock att Babydax inte ersätter den kommunala familjeförberedelsen. Vänligen kontakta kursarrangörerna ifall du planerar ett samarbete med Babydax i din kommun.

Folkhälsan förbehåller sig rätten till ändringar!

"Mentalt kände vi oss väl förbereda inför förlossningen tack vare kursen"

"Supertrevliga och inspirerande föreläsare! Tack till er och till Folkhälsan! Det känns som att jag är redo att träffa mitt barn nu, jag klarar av det här."

"En otroligt bra kurs. Har berättat om den och rekommenderat den åt alla!"

"Ni har varit helt SUPER! Kursen var både informativ och rolig med en perfekt balans mellan kunskap och mys. Det blev riktigt en programpunkt man såg fram emot. Ni lyckades kombinera ett ambitiöst innehåll med lite mera värme och bra fiilis än i Finland i allmänhet. Bra jobbat, fortsätt så här!"

 "Vi har varit jättenöjda med kursen och innehållet. Aktuella ämnen har behandlats på ett positivt och informativt sätt."

 "Mycket bra föreläsningar med viktig och bra information varje gång. Lärde oss något nytt på varje föreläsning. Föreläsarnas glada och positiva energi förmedlades bra till lyssnare och gav mig mera lugn inför kommande utmaningar som förälder."

"Trevligt! En del som man redan visste men det har varit perfekt att sitta hemma i soffan med sambon och diskutera olika ämnen som togs upp, t.ex. vad man vill att partnern gör under förlossningen."Frågor och svar

Här hittar du svar på några vanliga frågor

Alla som anmält sig till kursen Babydax får en länk skickad till sin e-postadress samma dag som kursen startar samt dagen innan respektive kurskväll. Du får även tillgång till material på lärplattformen Moodle som du kan bekanta dig med på egen hand. Mer information får du under den första träffen.

Kursen består av sex träffar. Klicka upp den aktuella kursen för att se kursprogrammet och tidtabellen.

 

Ja, absolut! Det går bra att delta på kursen ensam. Under kursen pratar vi mycket om pappans / partnerns / stödpersonens roll. Därför rekommenderar vi att du som väntar ensam bjuder med din stödperson till kursen eller till en del av kurskvällarna ifall du tänkt ha stödpersonen med dig under förlossningen eller om du vill ha någon att bolla kurskvällarnas teman med.

Kursen riktar sig främst till förstagångsföräldrar men om du eller din partner har barn är det inget hinder för dig / er att delta, alla som väntar barn är varmt välkomna med.

Ja, det går och du kan även ställa frågor anonymt. Observera att kursledarna inte ger medicinska råd utan endast svarar på frågor av mer allmän karaktär som gäller rekommendationer och riktlinjer. Vid frågor som gäller den egna hälsan och vården hänvisas kursdeltagarna till mödrahälsovården.

Ja, du kan anmäla dig även om du inte har möjlighet att delta på alla live-föreläsningar. Materialet finns samlat på plattformen Moodle och du kan se på de inspelade föreläsningarna efteråt. Observera att de inspelade föreläsningarna innehållsmässigt kan skilja sig en aning från de föreläsningar som sänds live.

Kursen Babydax är avsedd att komplettera den familjeförberedelse som kommunerna erbjuder. Du är varmt välkommen med även om du deltar på en annan förberedelsekurs.

Kontakt

  • Malin von Koskull

   verksamhetsledare, Nyland

  • tfn:
   044 788 1011

  • Kontakta
  • Liisa Jungar

   Sakkunnig i hälsofrämjande för väntande och småbarnsfamiljer & doulakoordinator i Åboland

  • tfn:
   044 488 30 78

  • Kontakta
  • Linda Adolfsson

   Koordinator för familjer & relationer, Åland

  • tfn:
   018 527 038

  • Ansvarar för föräldrastödet inom Folkhälsan på Åland, t.ex. doula- och familjecaféverksamheten, mammagrupperna, COPE och FamiljeKraft-lägren.

   Visa mer
  • Kontakta
  • Petra Turja

   Sakkunnig och teamansvarig, Hälsofrämjande familjearbete

  • tfn:
   044 788 3747

  • Kontakta