Baskurs inom mag- & tarmhälsa

Startdatum: 02.11.2022
Kursperiod: 02.11.2022 - 23.11.2022
Arrangör: Folkhälsan Utbildning Ab
Plats: Webbaserad - På distans
Adress: 00000 På distans
Visa på karta
Kontakt: Karoliina Laaksoharju
karoliina.laaksoharju@folkhalsan.fi
050-4908818
Tillgång: Det finns lediga platser
Anmälan öppnar: 19.11.2021 00.00
Anmälan stänger: 01.11.2022
Kurskod: 38SI0019559
Kurspris: 249,00 €
Anmäl dig här

Baskurs inom mag- och tarmhälsa


Ta hand om dig – ta hand om din mage! 


Funktionella mag- och tarmbesvär berör i någon mån så gott som alla människor och upp emot hälften av befolkningen lider av återkommande besvär. En femtedel av finländare är laktosintoleranta, ungefär var tionde lider av irritabel tarm-syndromet, några procent tros ha glutenkänslighet, uppskattningsvis 2 % lider av sjukdomen celiaki och minst 1 % av kroniska inflammatoriska tarmsjukdomar.


I utbildningen ligger fokus på de funktionsstörningar i mage och tarm som största delen av befolkningen lider av stundvis och som också många lider av kroniskt eller återkommande perioder. Vi bekantar oss med matsmältningskanalens anatomi och fysiologi, med fokus på mikrobiotan, dvs. tarmbakterierna. Vi går igenom orsaker och upphovsmekanismer bakom de vanligaste symtomen och lär oss vilka som är de centralaste kost- och levnadsvanefaktorerna som kan förebygga och lindra symtomen. I utbildningen beaktas också sådana mag- och tarmproblem som ofta uppstår i samband med fysisk ansträngning, speciellt tunga uthållighetsprestationer. Förutom maten och levnadsvanorna tas en ingående titt på utbudet av kosttillskott som eventuellt kan vara gynnsamma i vissa situationer.


 


Modul 1. Introduktion till ämnet


Matsmältningskanalens uppbyggnad och funktion


Sjukdomar i matsmältningskanalen


Keliaki


IBD


Funktionella mag- och tarmbesvär


Tarm-hjärn-axeln


 


Modul 2. Mat, tarmfunktion och intoleranser


Tarmmikrobiotats inverkan på tarmhälsan


Läckande tarm -syndrom


Mat, probiotika och tarmmikrobiotat


Laktosintolerans


Mjölkkänslighet


Glutenkänslighet


 


Modul 3. IBS och FODMAP-kost


Kostens och levnadsvanornas inverkan på tarmfunktionen


Fiber


FODMAP-kost


Kosttillskott som lindrar symtomen


 


Modul 4. Motion, idrott & tarmhälsa


Motion, idrott och tarmhälsa


Problem i övre buken


Tarmproblem


Gut-training


Vätskebalans och hyponatremi


 


 


Föreläsare: Olli Ilander, magister i livsmedelsvetenskap (human nutrition), sakkunnig inom kost och idrott, coach, författare


 


Tidpunkt:


Onsdag 2.11.2022 
Onsdag 9.11.2022
Onsdag 16.11.2022
Onsdag 23.11.2022


kl. 17:00- 20:00


Investering: 249€


 


Utbildningen ordnas online. Vi använder verktyget Zoom, det enda som krävs av er är dator (funkar också med platta eller telefon), internetuppkoppling, webbläsare (t.ex. explorer, mozilla, chrome) hörlurar för bästa ljud (går också med datorns egna högtalare) och en mick (de flesta datorer har den inbyggd, men bättre med en extern). Länkarna och lösenorden för distansutbildningen, kommer att skickas åt alla deltagare, närmare kursstarten.


Utbildningen betalas via en betalningslänk, som skickas till eposten, några veckor före utbildningsstarten, med möjlighet till delbetalning via Paytrail.


Välkommen med!

Anmäl dig här

Tider :

02.11.2022 17.00 - 20.00 På distans
09.11.2022 17.00 - 20.00 På distans
16.11.2022 17.00 - 20.00 På distans
23.11.2022 17.00 - 20.00 På distans