Vaihdevuosien jälkeinen pitkäaikainen hormonihoito lisää hieman Alzheimerin taudin riskiä - Folkhälsan
08 maaliskuuta 2019

Vaihdevuosien jälkeinen pitkäaikainen hormonihoito lisää hieman Alzheimerin taudin riskiä

Naisten haittaaviin vaihdevuosioireisiin suositellaan edelleen hormonikorvaushoitoa, mutta se ei ehkäise Alzheimerin tautia. Tämä käy ilmi Helsingin yliopiston, Helsingin yliopistollisen sairaalan ja Folkhälsanin tutkijoiden tuoreesta tutkimuksesta, joka vastikään julkaistiin arvostetussa British Medical Journal -tiedelehdessä.

Laaja suomalainen rekisteritutkimus selvitti, että pitkäaikainen vaihdevuosien jälkeinen hormonikorvaushoito lisää Alzheimerin taudin riskiä jonkin verran. Mitä pidempään ja mitä vanhemmaksi hormonikorvaushoitoa käytettiin, sitä suuremmaksi riski muodostui. Estrogeenihoidon ja estrogeeni-keltarauhasyhdistelmähoidon riskien välillä ei havaittu eroja.

Lisääntynyt 9–17 prosentin riski tarkoittaa sitä, että yli 10 vuoden hormonikorvaushoitoa käyttävästä 10 000:sta iältään 70–80-vuotiaista naisista Alzheimerin tautiin sairastuu 9–18 naista enemmän kuin vastaavassa hormonihoitoa käyttämättömästä naisjoukosta. Ennen 60 vuoden ikää aloitettu lyhytkestoinen hormonikorvaushoito ei lisännyt Alzheimerin taudin riskiä.

– Tutkimuksemme tulokset kannattaa laittaa omaan mittakaavaansa. Tämä ei ollut hälyttävä löytö, mutta nyt tiedämme, ettei hormonikorvaushoitoa kannata aloittaa Alzheimerin taudin ehkäisemisen toivossa, naistentautien erikoislääkäri, tutkimusta johtanut dosentti Tomi Mikkola HUS Naistenklinikalta toteaa.

Tutkimus julkaistiin vastikään arvostetussa kansainvälisessä British Medical Journal -tiedelehdessä. Rekisteritutkimuksessa oli mukana 84 739 vaihdevuodet ohittanutta naista, joilla oli vuosina 1999–2013 diagnosoitu Alzheimer-tauti sekä saman verran vaihdevuodet ohittaneita naisia, joilla ei ollut Alzheimerin tautia. Näiden naisten hormonikorvaushoidon käyttöä selvitettiin Kelan lääkeostorekisteristä.

Hyödyt ja haitat arvioitava yksilöllisesti

Samat tutkijat ovat aiemmin osoittaneet hormonikorvaushoidon pienentävän sydän- ja verisuonisairauksien sekä verisuoniperäisen dementian riskiä. Jotkut tutkimukset ovat antaneet viitteitä siitä, että estrogeenihoidolla voitaisiin estää myös Alzheimerin taudin syntyä tai etenemistä. Alzheimerin taudin mekanismi on kuitenkin erilainen kuin verisuoniperäisen dementian.

Hormonikorvaushoidoista on sen sijaan kiistatta hyötyä vaihdevuosioireisiin, kuten kuumiin aaltoihin ja unettomuuteen. Vaihdevuosioireita onkin luultua useammalla, jopa kaksi kolmasosaa kärsii vaihdevuosioireista ja heistä 20 prosentilla ne ovat hankalia ja voivat kestää peräti 15 vuotta.

– Vaakakupissa ovat hormonikorvaushoidon hyödyt, kuten oireiden väheneminen sekä suoja sydän- ja verisuonitauteja vastaan. Nämä hyödyt ovat monella suuremmat kuin Alzheimerin taudin riski. Yksilöllinen arvio hyödyistä, odotuksista, toiveista ja hoidon riskeistä on tärkeää hormonikorvaushoitoa suunniteltaessa. Lähtökohtana tulee aina olla oireiden hoitaminen, Tomi Mikkola kertoo.

Mikkolan mukaan tarvitaan lisätutkimuksia mm. siitä, miten eri estrogeenimäärät vaikuttavat. Tutkimuksen iäkkäimmät ovat aikanaan käyttäneet suurempia annoksia kuin nykyisin on tapana. Eri annostelumuotojen vaikutuksesta tutkimuksessa ei saatu tietoa.

Alzheimerin tauti on etenevä muistisairaus, jonka yleisyys kasvaa voimakkaasti iän myötä. Taudin perimmäistä syytä ei tiedetä. Sen riskiä vähentävät henkinen ja fyysinen aktiivisuus, hyvä yleisterveys sekä tupakoimattomuus.

Tutkimus tehtiin yhteistyössä HUS Helsingin yliopistollisen sairaalan, Helsingin yliopiston ja Folkhälsanin tutkijoiden kanssa.

Teksti: Teija Riikola