Jobba som eftisledare - Kjell

"För oss handlar det om barnens värdefulla fritid"

Det är mellanmålsdags på Haga eftis. I dag är det smörgås och mjölk som serveras och Kjell Nyberg, ansvarig eftisledare, har en kö med eftisbarn framför sig som gärna vill ta lite mera. Stämningen är varm och avslappnad. Och lugn.

Här hittar du alla våra eftisar

Här huserar 44 barn varje dag, av dessa är 14 specialbarn. Personalen består av 12 medarbetare och Kjell leder teamet. Många av specialbarnen har egna assistenter vilket gör att personalstaben är stor. Kjell har jobbat med eftisverksamheten sedan han blev klar barnträdgårdslärare 1989. För honom är ingen dag sig lik – trots 30 år i branschen.

– Arbetet är krävande, men väldigt givande. Här finns en hel del specialbarn från grannkommunerna och vår verksamhet omspänner hela grundskolan Verksamheten med barnen har inte förändrats så mycket under de åren jag jobbat här, även om ramarna har förändrats. 1989 kallades eftis faktiskt för skolelevdaghem, berättar Kjell.

Arbetsmiljön är inspirerande och tryggt strukturerad. Här råder en varm och ömsesidig respekt mellan personal och eftiselever.

Folkhälsans eftermiddagsklubbar ordnas för årskurserna 1 och 2. De är fritidsbetonade och verkar som ett komplement till skolarbetet. Här jobbar personalen med trygghet, kompisrelationer. Många eftisar är också diplomerade hälsofrämjande. Personalen varierar beroende på antalet eftiselever och i Haga eftis i Vasa är personalstaben större än vanligt på grund av antalet assistenter.

Inget “PP” på Haga eftis

Cheop Skagersten är 8 år och vill gärna berätta om eftis och vad som är bäst med just Haga.

– Isen och alla snöbollar är bäst. Och så discot förstås. Sedan spelar Kjell ofta spel med oss – det gillar jag!

– Och när man fyller år får man sitta på en stol på bordet. Sen sjunger alla och efter det så hurras man i luften! Men jag gillar också leksaksdagarna. Tänk att varje måndag är en leksaksdag, säger Felicia Blomqvist som snart ska fylla år och ivrigt väntar på sin dag.


Haga eftis är noga med att ge eftiseleverna frihet efter skoldagen. Här poängteras vikten av att barnen får egentid och möjlighet att “bara vara”. Alla får gärna ta egna initiativ och här ges från personalens sida både stöd och uppmuntran.

– För oss är det frågan om barnets värdefulla fritid. Skoldagen i sig är så inrutad så när de kommer till oss ska det finnas utrymme för egna initiativ. Eftis ska bjuda på valmöjligheter. Vi brukar säga att vi inte har något “PP”. Det betyder att vi undviker att producera och prestera, berättar Kjell.

Positivt arbetsklimat på Folkhälsan

Integreringen med specialbarnen fungerar bra och det märks att barnen har en stor och genuin respekt för varandra. Och det skapar en fin dynamik mellan barnen.

– Hos oss är allt normalläge. När terminen börjar pratar vi om olikheter och respekt gentemot varandra, men sedan är det oftast en icke-fråga här.


Folkhälsan tog över Haga eftis 2016 och före det var det Vasa stad som drev verksamheten. Kjell har trivts med båda, men ser det som en möjlighet att jobba med Folkhälsan.

– På Folkhälsan har vi ett positiv klimat. Jag får alltid uppbackning och stöd när jag behöver det. Det är jag så tacksam för. I höst växer dessutom vår grupp ytterligare! Fler specialbarn kommer hit och årets förstaklassister blir en större grupp än tidigare.

För Folkhälsan är eftisverksamheten en viktig del av barn- och ungdomsarbetet och här jobbar personalen i en värderingsbaserad miljö med ett arbetsklimat som ger det lilla extra.

Företagsamma eftiselever

Haga eftis satsar också på företagsamhet bland eftiseleverna. Gemensamma projekt och målsättningar under året stakas ut och kulminerar bland annat i ett disco för hela skolan som eftiseleverna arrangerar. I år ordnades discot på alla hjärtans dag och inbringade 663 euro. För pengarna åker gänget på en gemensam utflykt och satsar på att till exempel köpa nya spel till eftis.


Barnen runt Kjell nickar instämmande när discot kommer på tal. Det märks att det här är höjdpunkten på året. Företagsamheten speglas också i den nyckelpigefarm som bland annat Naomi Boussir visar upp. Och stoltheten över den lilla farmen på bakgården är tydlig.

– Vi brukar mata dem och ta hand om dem. Vad nyckelpigorna äter? Blad tror jag!

Eftermiddagen bjuder på utelekar i solen och Kjell sätter igång musiken utomhus. Ariana Grandes hitlåtar sjunger över gården och skötseln av nyckelpigefarmen står i fokus. Haga eftis fokuserar på individen, friheten och företagsamheten – och på barnens styrkor. Eller som sjuåriga Mathias Gomez-Ortega säger:

– Jag är jättestark och jättesnäll! Kom ihåg det!


Här kan du läsa mer om Folkhälsans eftisverksamhet.

Vill du veta mer om att jobba på eftis? Kontakta oss

    • Helena Pulkkinen

      Enhetschef, eftermiddagsverksamheten i huvudstadsregionen och Åbo

    • tfn:
      050 376 8196

    • Kontakta