Jobba som närvårdare - Linda

Linda Raitio blev närvårdare med läroavtal

Att träffa nya människor, sköta om dem som behöver hjälp och se till att de har det bra – det är det bästa med jobbet, sägen Linda Raitio, som arbetar som närvårdare på Folkhälsanhuset i Pargas. Hon har precis slutfört sin utbildning med läroavtal och blivit utexaminerad närvårdare.

Här kan du läsa mer om hur det är att jobba på Folkhälsan

Linda Raitios arbete på Folkhälsanhuset i Pargas började med en praktikperiod.

– Jag studerade till närvårdare, och kom efter några krokar på vägen hit för en fyra veckors praktikperiod. Sedan fick jag sommarjobb här, och efter det frågade enhetschefen om jag ville utbilda mig på läroavtal från hösten. Det ville jag gärna – och nu har jag blivit färdig närvårdare!

 

När man studerar på läroavtal, som Linda Raitio gjorde, arbetar man i branschen och får lön under hela utbildningsperioden. Vid sidan av inlärningen i arbetet läser man på egen hand och har eventuellt några närstudiedagar.

Människonära och konkret arbete    

Arbetet på serviceboendet med dygnet runt-vård är uppdelat i tre skift. Vissa medarbetare föredrar dagsskift och gör helst bara dem, andra jobbar kanske helst bara natt. Linda Raitio gör alla tre skift.

– Vad jag gör under en arbetsdag? Det beror lite på, både på vilket skift jag har och på hur dagen ser ut annars. På morgonskiftet hjälper jag till med morgonhygienen, frukosten och lunchen. Varje dag försöker jag hinna umgås med dem som bor här, till exempel gå ut på en promenad eller spela ett spel. På eftermiddagen brukar det vara ganska lugnt, och då brukar vi gå ut. När kvällsskiftet kommer kan man samla lite mer personal och göra något extra tillsammans med invånarna, som att åka till centrum på glass eller kaffe.

Linda Raitio trivs med sitt arbete. Att träffa nya människor, sköta om dem som behöver hjälp och se till att de har det bra är det bästa med jobbet. Kollegorna är trevliga, det är lätt att komma överens med alla.  

– Jag har inte ens funderat på om det är något som är dåligt med jobbet, jag tar dagen som den kommer. Jag tycker inte att det finns något som behöver ändras på. Jag trivs jättebra här, faktiskt.