Ny utbildning för tränare på elitnivå - Folkhälsan
21 augusti 2017

Ny utbildning för tränare på elitnivå

Folkhälsans utbildningsenhet i Norrvalla ordnar i samarbete med Kuortane Olympic Training Center en förberedande utbildning för Yrkesexamen för tränare (VAT).

Se utbildningen här

- Utbildningen fokuserar på uthållighet och passar för tränare i många olika grenar, säger Folkhälsans träningschef Thomas Asp.

Tidigare har den här utbildningen arrangerats av  Finlands Svenska Idrott i samarbete med Kuortane.

- Det fanns ingen tränarutbildning inplanerad och därför förhandlade vi fram ett upplägg tillsammans med Kuortane. Friidrottstränare Tom Andtbacka var intresserad och hade möjlighet att vara med och leda utbildningen, säger Asp.

Utbildningen är en examen på andra stadiet och följer en läroplan som är godkänd av Utbildningsstyrelsen. Utbildningen består av tio närstudietillfällen och distansuppgifter och den genomförs genom yrkesprov inom två obligatoriska och en valfri studiehelhet.

Utbildningen omfattar max 60 kunskapspoäng och studieplanen görs individuellt för varje studerande baserat på hens tidigare erfarenhet och kunnande som tränare. I studierna ingår också en grenspecifik studieresa.

- Utbildningsspråket är svenska men utbildarna kommer nog säkert att prata både finska, engelska och norska. Tränarutbildningen siktar in sig på de finlandssvenska grenförbunden inom friidrott, skidåkning, orientering, simning och cykling.

- Andra grenar är naturligtvis också välkomna, som exempelvis triathlon.

Utbildningen leds och koordineras av friidrottstränare Tom Andtbacka och Folkhälsans träningschef Thomas Asp. Närstudierna kommer att hållas av flera olika tränare, ledare och idrottare, som alla med sin bakgrund och specialkunskap kommer att ge en bred och stabil grund för blivande yrkestränare.

Utbildningen pågår från den 18 januari till den 16 september 2018. Anmälningstiden går ut den sista augusti 2017.

På bilden orienteraren Fredric Portin som berättar att han funderar på att gå utbildningen.
Foto: Suunnistusliitto.