”Självbestämmanderätten uppfylls inte” - Folkhälsan
19 oktober 2017

”Självbestämmanderätten uppfylls inte”

Medborgarinitiativet ”Ingen marknadsvara”, om undantag i lagen om offentlig upphandling, kommer att tas upp i riksdagen. Närmare 60 000 personer har redan undertecknat initiativet som rör personer med funktionsnedsättning, och namninsamlingen fortsätter.

Initiativet handlar om att få in ett undantag i lagen om offentlig upphandling då det gäller tjänster som omfattar nödvändig hjälp och stöd i det dagliga livet för personer med funktionsnedsättning.

Handikapporganisationerna, som startat initiativet, kritiserar upphandlingsförfarandet som leder till att personer med funktionsnedsättning inte har inflytande över sin service, som bland annat boende eller personlig assistans.

– Nuvarande upphandlingsprocess respekterar inte självbestämmandet. Personer med funktionsnedsättning måste själva få påverka sitt boende och hurdan service de får, säger Stefan Mutanen, vd för Samfundet Folkhälsan.

I medborgarinitiativet påpekas att upphandlingen av tjänster för personer med funktionsnedsättning strider mot FN-konventionen om rättigheter för personer med funktionsnedsättning.

År 2016 undertecknade Finland FN:s funktionshinderskonvention och den finska handikapplagstiftningen säger att personer med funktionsnedsättningar ska få vara med och bestämma om service som gäller dem.

Insamlingen av namn fortsätter. Initiativet kan undertecknas här.