Första idrottsskriftskolan på svenska - Folkhälsan

05 september 2017

Första idrottsskriftskolan på svenska

Nu finns möjligheter för aktiva idrottare att kombinera träning med skriftskola och konfirmering. Det här möjliggörs av ett samarbete mellan Vasa och Vörå församlingar och Folkhälsan.

– Det här är första finlandssvenska idrottsskriftskolan, säger Folkhälsans träningschef Thomas Asp.

Konfirmanderna deltar i den egna församlingens konfirmandverksamhet under hösten 2017 och våren 2018. Idrotts- och träningsdelen hålls på Norrvalla 30.7-5.8.2018. Anmälningstiden börjar den 11.9.2017.

På finskt håll har idrottsinstituten samarbetet med finska församlingar och arrangerat idrottsskriftskolor.
– Idrottsskriftskolan är tänkt för aktiva idrottare, men vi har inga prestationskrav för deltagarna. Man behöver inte vara en idrottare på landslagsnivå, men nog ha tävlat på föreningsnivå, säger Asp.

Från församlingarnas sida ser man också fram emot samarbetet med Folkhälsan och Norrvalla.
– Jag tycker det är roligt att få samarbeta och prova på något nytt. Jag ser fram emot det här projektet, säger kaplan Anders Lundström från Vasa svenska församling.

Fotograf: Sanna Krook/ Kyrkans bildbank.

Lundström berättar att idrottande konfirmander som deltagit i skriftskola på grund av träning missat undervisning eller annat som kvällsprogram.
– Det här har sedan behövt kompletteras på något sätt. Det är arbetsdrygt för bägge parter. Därför ska det bli intressant att försöka kombinera skriftskola med träning, säger Lundström.

Församlingarna står för den andliga biten medan Norrvallas personal står för träningen.
– Det skall bli spännande att se vad responsen blir efteråt. Förhoppningsvis nappar unga idrottsintresserade på denna möjlighet och så får vi se vad framtiden för med sig. Som församling och kyrka är det viktigt att vi vågar möta våra medlemmar i miljöer där de känner sig bekväma, säger Lundström.

Läs mera om idrottsskriftskolan här.