Rullskidbanan i Vörå invigs till helgen - Folkhälsan
21 september 2017

Rullskidbanan i Vörå invigs till helgen

Folkhälsan ska sköta försäljningen och marknadsföringen av den nya rullskidbanan i Vörå som invigs officiellt nu på lördagen 23 september.

På plats finns  finansiärerna, idrottens representanter, Vörå kommuns representanter och personal från Folkhälsan i Norrvalla. Banan är öppen för rundvandring från kl. 11.00. Skidåkning från kl. 13.45.

Kl. 13.00. Officiell invigning med tal av bl.a. VD Stefan Damlin, musik och bandklippning. Efter invigningen är banan öppen för rullskidåkning. Vörå kommun bjuder på kaffe med dopp i skidstugan kl. 11.00-14.30.

Byggandet av Aktia Roller Ski Center, som banan heter, inleddes på hösten 2016 och har varit färdig redan en tid.

Finlands Svenska Skidförbunds skidlöpare har redan tränat på banan innan den officiella invigningen. Banan är asfalterad och den är 2,5 km lång. Banan är kuperad och höjdskillnaden är 40 meter som mest.

– Vi erbjuder förmånliga lägerpaket för dem som vill träna på rullskidbanan där kost, logi och andra förmåner som Norrvalla kan erbjuda ingår. Banan passar både för rekreation och för aktiva tävlingsidrottare, säger Folkhälsans träningschef Thomas Asp.

Rullskidbanan är en storsatsning i Vasaregionen. Vörå idrottsgymnasium kommer att använda den i stor utsträckning men också föreningar, förbund, motionärer och företag.

– Förväntningarna är stora och vi ser en direkt koppling till vår egen elitidrottsverksamhet samt våra motionssatsningar för barn och unga, säger verkställande direktör Anna Bertills från Folkhälsan Utbildning.

Staten är en stor finansiär, liksom stiftelser och en del medel har kommit in som donationer. Banan ska också vara öppen för vanliga motionärer, men mot betalning. Fram till årsskiftet kommer det att vara gratis att skida på banan.

För mera information om rullskidbanan, kontakta Folkhälsans träningschef Thomas Asp, tfn 050 505 1139, e-post: thomas.asp@folkhalsan.fi

Foto: Mikael Nybacka, Vasabladet.