Vi finns tillhands i familjens vardag - Folkhälsan
05 april 2018

Vi finns tillhands i familjens vardag

Folkhälsans öppenvårdstjänster inom barnskyddet har som målsättning att hjälpa familjen se sina egna resurser.

– Vi skräddarsyr för våra kundfamiljer ett team efter behov. Vanligtvis är alltid en familjearbetare med som arbetar med det mest grundläggande. Hen stöder föräldrarna i vardagen, diskuterar om föräldraskap och stöder i allt som rör föräldrarollen och uppfostran, säger Katariina Allenius, teamledare för Folkhälsans öppenvård inom barnskyddet.

Folkhälsan körde igång öppenvårdstjänster inom barnskyddet i mars 2017.

– Vi har på Folkhälsan haft öppenvård i drygt ett år och en stor del av tiden har gått till att marknadsföra den till kommunerna.

I teamet ingår oftast också en familjeterapeut.

– Familjeterapeuten arbetar på en mera specialiserad nivå. Terapiarbete med föräldrarna och hela familjen. Vid behov kan en psykolog undersöka familjens funktionsförmåga och familjens relationer.

Behovet av öppenvård ökar hela tiden eftersom målsättningen idag för kommunerna och vården är att i möjligaste mån undvika institutionsvård om det är möjligt.

– Att vi nu har öppenvårdstjänster inom barnskyddet är ett bra komplement till vår helhet med familjerehabiliteringsenheten Villa Familia och barnskyddsenheten Hemboet i Raseborg (Mjölbolsta). Många andra serviceproducenter erbjuder öppenvård så det är bra att också Folkhälsan nu kan erbjuda samma tjänster, säger Allenius.