Folkhälsan ordnar en resa till Digitalien - Folkhälsan
22 augusti 2018

Folkhälsan ordnar en resa till Digitalien

– Vi ska jobba för att göra hemmaboende äldre mer delaktiga i den virtuella dimensionen av världen, säger reseledarna och projektledarna för Folkhälsans nya projekt Resan till Digitalien.

Reseledarna Camilla Granholm och Eva Forsman kallar den virtuella dimensionen för Digitalien.

Digitalien har blivit ett allt populärare resmål sedan den digitala tillgängligheten ökat. I dag sitter man inte längre fast framför datorn, utan det digitala finns ständigt närvarande i telefoner, paddor och kameror, bilar och hemelektronik. Det finns lampor och tv-apparater som man styr med rösten eller mobilen och luftvärmepumpar, kylskåp, spisar och lås man kan reglera eller nå genom mobilen.

Tänk om någon hittar en gammal vän via nätet tack vare våra workshoppar?! 

I dag lever två av tre 65-plussare i ett digitalt utanförskap. Med projektet vill Folkhälsan både inspirera äldre till att hitta möjligheter i den digitala sfären, men också minska de äldres beroende av andra.

– Det känns bra att klara sig själv, att till exempel kunna boka tid till ett blodprov via nätet eller bara annars känna att man är en del av samhället. Många måste be någon om hjälp för att betala räkningar i nätbanken och många lider säkert av ofrivillig ensamhet i onödan, säger Forsman.

Här kunde en lekfull resa till Digitalien kanske ge en inspirerande knuff i rätt riktning.

– Å andra sidan finns det säkert många som själva valt ett digitalt utanförskap och inte vill in, och det är också okej. Det finns mycket skrämselpropaganda i dag – man koncentrerar sig mycket på vad som är negativt med digital teknologi och internet. Digitalien ska vara roligt – ge positiva vibbar. Tänk att man via nätet kan lära sig att snickra ett flakabräde från 1780, säger Granholm.

Videosamtal med barnen, mönster på Youtube

Rent konkret kommer projektet bland annat att ordna workshoppar där man närmar sig det digitala genom ett intresse, som till exempel matlagning, resande, trädgård, hantverk, litteratur och så vidare. Hur man hittar trädgårdsinspiration på Pinterest, hittar virkningsinstruktioner på Youtube, beställer mat på nätet eller prenumererar på ljudböcker ... Hur man gör ett videosamtal med barnbarnen eller hur man hittar gamla bekanta via Facebook.

– Tänk om någon hittar en gammal vän via nätet tack vare våra workshoppar?! 

Under hösten kommer teamet att producera poddar kring det digitala ur olika perspektiv – om sociala medier, appar, synen på äldre i vårt samhälle, ekonomi- och bankväsendet, sjukvård, resande och så vidare. Också äldre röster kommer att figurera i poddarna.

Är det så farligt om en 80-åring utvecklar ett lätt spelberoende, och spelar Candy Crush 5 timmar varje dag?

Förutom poddar och workshoppar ska de också ordna en kulturfestival och producera inspirerande material som frivilliga, anhöriga och sådana som jobbar med äldre kan ta del av.

Camilla Granholm har tidigare jobbat som lektor i socialt arbete vid Svenska social- och kommunalhögskolan och disputerat med en avhandling om socialt arbete i en digital brytningstid. Eva Forsman har tidigare arbetat med olika projekt inom kultursektron.

Resan till Digitalien är ett treårigt STEA-finansierat projekt. 

– Vi försöker inte bidra till någon ålderism (åldersdiskriminering) utan vill också bidra till att de äldres röst ska höras i samhället. Är man samhällsintresserad men inte använder nätet blir man tyvärr ganska utanför debatten. Det är vanligt att debatten i etermedia och tidningarna fortsätter på webben, säger Forsman. 

Digitala utmaningar har heller inte bara med ålder att göra. Också många yngre kämpar.

– Jag måste också fråga saker kring webb och IT av andra, säger Forsman.

Projektledarna Eva Forsman och Camilla Granholm vill heller inte problematisera skärmtid bland äldre.

– Är det så farligt om en 80-åring utvecklar ett lätt spelberoende, och spelar Candy Crush 5 timmar varje dag om det ger en rolig sysselsättning och hen känner sig mindre ensam?

Text: Hanna Rundell
Foto: Linda Tallroth-Paananen