Skol- och dagisfreden utlyses i Vanda nästa vecka - Folkhälsan
16 augusti 2018

Skol- och dagisfreden utlyses i Vanda nästa vecka

Den riksomfattande skolfreden för läsåret 2018–2019 utlyses i Vanda nästa veckas onsdag. I år deltar förutom grundskolor också daghem, förskolor, yrkesskolor och gymnasieskolor.


Barn och unga från Vanda har formulerat temat för årets dagis- och skolfred: ”Du kan påverka – ett leende hjälper.” Genom temat vill eleverna lyfta fram att det finns många sätt att påverka och vara delaktig i skolor och daghem.

Dagis- och skolfreden ska påminna barn, unga, pedagoger och föräldrar att alla ska ha rätt till en trygg och jämlik miljö. Skolfreden ska inspirera skolorna att tillsammans med eleverna fundera på hur de bygger upp en trygg atmosfär, hur de kan se till att alla får kompisar och på vilka sätt det går att förebygga mobbning. Daghemmen får utlysa dagisfred och planera program tillsammans med barnen. Du kan läsa mera om dagisfredsarbetet här.

Skol- och dagisfreden för läsåret 2018–2019 utlyses onsdagen den 22 augusti klockan 10.00–10.45. Under evenemanget läser eleverna upp sin utlysningstext. Dessutom kommer Kalevauva.fi, Idols-vinnaren Anniina Timonen och Tanhupallo att uppträda. Vem som helst kan följa med evenemanget som streamas direkt på www.skolfreden.fi. På sajten finns också tips och idéer för skolfredsarbetet.

Skol- och dagisfreden förverkligas i samarbete mellan Mannerheims Barnskyddsförbund, Polisstyrelsen, Utbildningsstyrelsen, Folkhälsan och Finlands Föräldraförbund.

Foto: Susanna Oksanen