Folkhälsan ska jobba mer med naturen som kraftkälla - Folkhälsan
12 december 2018

Folkhälsan ska jobba mer med naturen som kraftkälla

Folkhälsan har fått STEA-understöd för ett nytt treårigt projekt vid namn Naturkraft för familjer.

Med projektet Naturkraft för familjer vill Folkhälsan stärka hälsosamma levnadsvanor och ge familjer nya sätt att röra på sig tillsammans i naturen. Folkhälsan ska skapa ett nytt verksamhetskoncept för småbarnsfamiljer där man tar fasta på delaktighet, rörelse, naturvistelse och gemensam tid.

Förbundsdirektör Viveca Hagmark är mycket glad över den tidiga julklappen från Social- och hälsoorganisationernas understödscentral STEA.

– Forskning visar att tillgång till och vistelse i naturen ger många fördelar. Det leder till att man rör på sig mer, att stressnivåerna sjunker, det sociala välbefinnandet ökar och risken för sjukdomar och allergier minskar, säger Hagmark.

Projektet utvecklas på två språk tack vare samarbete med Suomen Latu, Allergi-, hud- och astmaförbundet, Naturresursinstitutet LUKE, Hjärtförbundet och Finlands svenska idrott.

– Vi kommer att rekrytera så kallade utvecklarfamiljer som ska vara med och utveckla verksamheten så att den passar olika typer av familjer. Dessutom ska vi involvera frivilliga och föreningar i projektet, säger Hagmark

STEA beviljade också fortsatt stöd för projekten Resan till Digitalien och FHille - för en god skolstart.

 

Också Helena Ewalds, som nyss omvaldes som ordförande för Folkhälsans förbund, säger att Folkhälsan framöver ska jobba mera med naturen som en resurs och kraftkälla för hälsofrämjande.

– Vi har blivit allt mera medvetna om miljön och vi vet hur stor betydelse naturen som resurs har för vår hälsa och välbefinnande. Därför är det viktigt att vi alla tar ansvar för vår miljö och lär oss redan från tidig ålder att ta vara på de möjligheter naturen ger oss, säger Ewalds

Dessutom, påpekar Ewalds, fortsätter Förbundet att jobba för en växande och mångsidig frivilligverksamhet och med att inkludera och integrera grupper som hotas av utanförskap.

Ewalds, som tillträdde som ordförande i januari 2017, är utvecklings- och enhetschef på Institutet för hälsa och välfärd (THL).

– Det finns stor potential i frivilligverksamhet men den måste vara organiserad och tydlig så att folk vet vad de förbinder sig till. Frivilligarbetet måste kännas meningsfullt. En annan stor utmaning inom hälsofrämjandet är hur vi kan öka jämlikheten och verka så att människor känner tillhörighet och känner sig hörda. Ensamhet och utanförskap ökar ojämlikheten som är ett stort hot för hälsan och välbefinnandet, säger Helena Ewalds.

Nya namn i styrelsen

Under höstmötet i november invaldes också Erika Boman och Jana Lindholm (suppleant) samt Christel Gripenberg-Lerche (suppleant) i Folkhälsans förbunds styrelse.

Text och foto: Hanna Rundell