Hinderbaneloppet Toughest löps i Norrvalla - Folkhälsan

08 januari 2018

Hinderbaneloppet Toughest löps i Norrvalla

Hinderbaneloppet Toughest ordnas för första gången på finländsk mark 17–19.8.2018. Loppet arrangeras i Norrvalla - en perfekt miljö för just det här evenemanget.

Toughest är en av de mest etablerade arrangörerna av hinderbenelopp i världen och har under de två senaste åren av den självständiga webbtjänsten Mud Run Guide blivit vald till ”bästa tour och bästa koncept i Europa”. Nu är det äntligen Finlands tur att haka på den globala trenden i hiderbanelöpning. Grenen har över två miljoner utövare i Europa och fyra miljoner i USA. Hinderbanelöpning kallas på engelska för OCR (Obstacle Course Race) och är just nu en av världens mest växande grenar.

På Folkhälsan har vi varit i kontakt med Toughest i över ett år angående lanseringen i Finland. Under det senaste halvåret har vi förhandlat och pusslat med de andra eventen i touren. Nu har Folkhälsan och Toughest äntligen slutit ett kontrakt. Det är en stor satsning från vår sida och vi är verkligen ivriga på att få vara en del av Toughesttouren och få ordna det förhoppningsvis största motionsevenemanget i Österbotten under 2018. Vi räknar med stort internationellt deltagande.

– Folkhälsan känns som en perfekt partner för oss på Toughest då de har lokal förankring en stark organisation med erfarenhet av sportevent. Norrvalla är ett fantastiskt område som lämpar sig väl för hinderbanelopp med en varierad terräng som innehåller både skogslöpning, kuperad terräng och vatten, säger Per Ögren, grundare och delägare i Toughest.

Förutom standardloppet på lördagen ordnas familjeloppet på söndag. Toughest är stolta över familjeloppet och anser att de har det bästa konceptet världen över för barn i åldern 7-12 år som tillsammans med sina föräldrar genomför en 2 km bana med ca 20 roliga hinder.
På fredag lanseras ett speciallopp som kallas Toughest Orienteering.

Toughest Orienteering är ett helt nytt koncept som får världspremiär på Norrvalla. Loppet kombinerar hinderbanan med ett orienteringsmoment där kontroller är utbytta mot hinder som får tas i valfri ordning. Det innebär att både löpning, hinderskicklighet, taktik och orienteringskunskap påverkar resultatet.

– Finland är ledande i Norden på orientering och det känns därför både naturligt och kul att ha vårt första Orienteering Event i just Finland, säger Per Ögren.

Kontakt:

Folkhälsan Idrottsproducent och projektledare för Toughest i Finland

Joakim Träskelin
Tfn +358 50 585 0782, joakim.traskelin@folkhalsan.fi

Toppbilden: Promobild från Toughets.se. Foto: MikaelStiller, Toughest Malmö 2014