Träning ger resultat även i hög ålder - Folkhälsan
31 januari 2018

Träning ger resultat även i hög ålder

Folkhälsans Emeliehemmet i Karleby har under tre höstmånader deltagit i styrketräningsprojektet Aktivoi – med goda resultat.

Till Emeliehemmet

Muskelstyrkan förbättrades med 20 procent för gruppen. Även uppstigning från stol gick bättre efter träningen.

– Oberoende av ålder kan man förbättra muskelstyrkan, säger fysioterapeut Gerd Laxåback från Karleby Universitetscenter Chydenius.

Dagny Nygård, här i träningsmaskinen, var en av deltagarna i forskningsprojektet Aktivoi. Träningen leddes av av Gerd Laxåback.

Hon har lett träningen och i många år forskat och jobbat med seniorers träning.

– Det som upplevdes som svårast var uppstigning från stol utan att hålla i sig. Att lyfta armarna uppåt kändes också svårt för några. Att trycka ner var lättare, säger Laxåback.

Även slitna leder kan tränas. Kände man värk i någon led tog man en liten paus.

– Det fina var att man ändå kunde fortsätta nästa gång som man försökte. Det är med våra leder som med gångjärn. De måste smörjas och de hålls i skick när de används. Fast det finns slitage i en led så smörjs den när vi använder den. Vår kropp är byggd så.

– Vid träningen använde man sig främst av en helt ny HUR-multifunktionsmaskin med följande övningar: benpress, lyfta upp och trycka ner armarna och underlättad uppstigning, säger Laxåback.

En aktiv dam som deltog i forskningsprojektets träning är 93-åriga Dagny Nygård.

– Jag märker av förbättringar i ryggen och lite i balansen. Balansen skulle få bli ännu bättre. Jag har fortsatt att träna fast projektet är slut, säger Nygård.

Möjligheten till träning tre gånger i veckan fortsätter på Emeliehemmet då där finns två utbildade handledare som kan leda träningen. Handledare behövs under träningen.

 

Joacim Sandbacka, regionchef för Folkhälsans serviceproduktion i Österbotten, är glad för att Karleby Universitetscenter Chydenius tog kontakt.

 Vår viktigaste uppgift på Folkhälsan är att skapa förutsättningar för att motverka vår tids tuberkulos som var en av orsakerna till att Folkhälsan i tiden grundades – för att bekämpa folksjukdomar. Detta kan i dag innebära att vi strävar till att motverka ensamhet och otrygghet genom att erbjuda aktiviteter som ger känsla av meningsfullhet och som samtidigt stärker den fysiska funktionsförmågan. 

Folkhälsan är även aktuell med ett annat träningsprojekt för seniorer. “Projekt Träna” i Helsingforsregionen utförs i samarbete med Brummerska stiftelsen.

– Där har det mer handlat om motivering. Man tränar inte enbart i träningsmaskiner utan hemma i den egna lägenheten.

Text och foto: Harriet Jossfolk-Furu