"Förnya socialskyddet" - Folkhälsan
12 juni 2018

"Förnya socialskyddet"

– Det råder stor samstämmighet om att systemet för socialskydd måste förnyas, säger Folkhälsans förbundsdirektör Viveca Hagmark.

Läs Socialbarometern 2018

Hagmark sitter med i styrelsen för SOSTE, Finlands social och hälsa rf, där också Folkhälsans förbund är medlem. SOSTE har i dag publicerat en socialbarometer som bygger på en enkät bland kommunernas social- och hälsovårdsdirektörer, socialarbetare och FPA-chefer. Dessa anser att ojämlikheten i Finland har ökat under de senaste tio åren. En majoritet av de intervjuade var missnöjda med regeringens försök att stävja ojämlikheten.

I Socialbarometern 2018 framkommer deras syn på ojämlikheten i dagens Finland och hur socialskyddet borde förnyas. De direktörer, socialarbetare och FPA-chefer som svarat på enkäten anser att den ökade ojämlikheten främst beror på arbetslöshet och försämrade tjänster och minskade inkomstöverföringar. De anser att grundskyddsförmånerna är för låga och tvingar många att söka utkomststöd.

Grundskyddets nivå måste höjas så att det tryggar en rimlig inkomst.

SOSTEs barometer utmynnar i några rekommendationer med syftet att förbättra låginkomsttagares ställning.

Garantera tillräckligt grundskydd, säkerställ tillgången till kundorienterade vårdtjänster och gör systemet för utkomststöd tydligare, rekommenderar SOSTE. 

SOSTEs medlemsorganisationer har också bildat en styrgrupp som tar fram en egen modell för utvecklandet av grundskyddet – det här som en förberedelse inför riksdagsvalet nästa år. Folkhälsans förbundsdirektör Viveca Hagmark är medlem i gruppen.

Social- och hälsovårdsreformen är högaktuell. Samtidigt har man påbörjat arbetet med att förnya socialskyddet. Det finländska systemet har utvecklats småningom och är i dag så komplicerat att det är ytterst svårt att få en helhetsbild och hitta rätt.  Det råder stor samstämmighet om att systemet måste förnyas, säger Viveca Hagmark.

Grundskyddets nivå måste höjas så att det tryggar en rimlig inkomst. Utkomststödet ska vara något som söks bara i specialfall och för en kort tid. Det finns byråkratifällor som kan och bör fås bort, till exempel så att arbetsinkomster och förmåner kan kombineras mer smidigt än i dag. Systemet bör vara överskådligt och begripligt, så att människor har förtroende för att välfärdssamhället fungerar, säger Hagmark.