Ny examen i idrott och träning för vuxenstuderande - Folkhälsan
05 juni 2018

Ny examen i idrott och träning för vuxenstuderande

En ny yrkesexamen inom idrott och träning med inriktning på vuxenstudier – det kommer Folkhälsan att erbjuda på idrottsinstituten Solvalla och Norrvalla från och med nästa år.

Studera hos oss

Snart kan man ta yrkesexamen inom idrott och träning på Folkhälsans idrottsinstitut Solvalla och Norrvalla. Den nya utbildningen väntas rulla igång våren 2019.

Studierna ska kunna gå att utföra under ett år och kan skräddarsys enligt behov så att man också kan studera vid sidan av sitt arbete. Det är deltidsstudier som går att göras delvis på distans och det går också att ta examen genom läroavtal. 

Det här kommer att gynna den finlandssvenska idrotts- och föreningsverksamheten som från förr är stark.

Våra idrottsinstitut Solvalla och Norrvalla är de första svenskspråkiga skolorna som fått rättigheterna till den statliga utbildningen.

– Vi har länge drömt om att få den här rättigheten. Det känns bra. Det här kommer att gynna den finlandssvenska idrotts- och föreningsverksamheten som från förr är stark, säger Folkhälsan Utbildnings träningschef Thomas Asp.

Studerandena kommer att kunna välja om de vill specialisera sig på idrott på ett mera allmänt plan, eller på träning med syfte att fungera som tränare i en specifik gren. En del av studierna kommer att vara gemensamma.

– De med idrottsspecialisering kan till exempel jobba på gym, idrottshus och simhallar eller som egenföretagare inom idrott och motion. Personer som redan jobbar inom motions- och träningssektorn men saknar examen inom området kan ha intresse av att söka hit då det ger en yrkesexamen inom området. De som väljer träningsspecialiseringen kan ha en bakgrund inom tävlingsidrott och med den här examen i bagaget kan de till exempel anställas som tränare för en idrottsförening som tränare, säger Asp.

Till en början kommer utbildningen att köra igång på Solvalla i Esbo, men senare ska man också kunna erbjuda utbildningen på Norrvalla i Vörå.

Solvalla och Norrvalla har också en idrottsledarutbildning som ger grundexamen i idrott. Den nya yrkesexamensutbildningen är något mer omfattande än grundexamen och den riktar sig till studerande som redan har en examen eller arbetserfarenhet efter grundskolan i bagaget.

På Norrvalla pågår som bäst också en yrkesutbildning för tränare på elitnivå i samarbete med Kuortane idrottsinstitut. Dessa studerande kommer att utexamineras sommaren 2019.