Porträtt av Stefan Mutanen avtäcktes - Folkhälsan
15 juni 2018

Porträtt av Stefan Mutanen avtäcktes

Ett porträtt av Folkhälsans avgående vd Stefan Mutanen avtäcktes i Folkhälsans huvudbyggnad i Helsingfors på torsdagen.

Porträttet är målat av konstnären Riggert Munsterhjelm och presenterades av Samfundet Folkhälsans styrelseordförande Mats Brommels.

– När jag ser på dina ungdomliga drag, Stefan, kan jag ju säga att det egentligen inte är någon skillnad på din uppsyn nu och den bild på dig som 17-åring som bland annat finns i ditt avskedsbrev till medarbetarna. Det enda som skiljer är frisyren, sade Brommels.

Innan avtäckningen tillade Brommels att han inte kunde undvika att göra en association till Dorian Grays porträtt, Oscar Wildes roman.

– Om ett skräckscenario nu finns bakom täckelset så är det garanterat inte konstnär Munsterhjelms fel. Men jag är ganska övertygad om att ödet inte har ingripit, utan att det vi alldeles snart kommer att se har en överraskande stor likhet med Stefan Mutanen. Både i dag och som 17-åring. Låt täckelset falla!

Från vänster: Stefan Mutanen, Mats Brommels, Riggert Munsterhjelm samt marskalkerna Elias Wiik och Ines Turja.

När målningen avtäckts berättade konstnären att det slutliga porträttet är baserat på en massa skisser, men att ingen av dem egentligen blev den slutliga målningen.

– Skisserna använde jag som utgångspunkt när jag sedan utan modellens närvaro, mer eller mindre från minnet, målade den slutliga bilden. Med den här tekniken lyckades jag kanske frigöra mig från rädslan att det ska bli för fotografiskt. Min förhoppning är att porträttet ska ge en bild av Stefan här på Folkhälsan som håller, också efter att han lämnat korridorerna här.

I porträttet har Riggert Munsterhjelm tagit intryck från impressionismen med fläckar i olika färger.

– På nära håll ser man att bilden består av ett blurr av färgfläckar. Går man lite längre bort börjar modellen ta form. Så man kan kanske säga att bilden uppstår i luften mellan själva duken och betraktaren. Det här betyder också att beroende var man står – och säkert beroende på ens egen sinnesstämning eftersom den här tekniken lämnar ganska mycket öppet för egna tolkningar – så ser modellen lite olika ut. Min egen reaktion har varit att Stefan ser yngre ut på nära håll och äldre ut på längre håll.

Munsterhjelm berättade att hans första intryck av Stefan var att han är en ljus, sympatisk och lättillgänglig person och att det intrycket följt med under hela målarprocessen.

Det ska inte vara någon glansbild, utan likna möjligast mycket. 

Stefan Mutanen själv var nöjd med porträttet.

– Det liknar mig! Det är jag glad över. Vi kom från början överens med Riggert om att det inte ska vara någon glansbild, utan likna möjligast mycket. Och jag är glad över det konstnärliga i det, för foto kan man ju ta när som helst. Jag skulle påstå att Riggert har gjort ett jättebra jobb.

Han tackade också konstnären för de många fina gemensamma stunderna i Norrby i Snappertuna medan Munsterhjelm gjorde sina skisser.

– Hela miljön är ju fantastisk och våra diskussioner borde alla politiker i Svenskfinland höra. Vi talade om konst, Svenskfinland, och naturligtvis Folkhälsan. Vi har nog förbättrat världen och vårdreformen har vi redan löst, sade Mutanen och framkallade hjärtliga skratt i publiken.

Stefan Mutanen som 17-åring.