Emeliehemmet öppnade dörrarna för Karlebyborna - Folkhälsan
13 november 2018

Emeliehemmet öppnade dörrarna för Karlebyborna

Ett centrum för seniorerna i hela Karlebyregionen. Ett ställe där tjänster, trygghet och gemenskap finns under samma tak. Det är målsättningen för Emeliehemmet, som i lördags höll öppet hus för alla intresserade.

Om Emeliehemmet

Det anrika Emeliehemmet i Karleby håller på att utvecklas till ett modernt seniorcentrum. På samma tomt ska det byggas två nya hus med hyres- och ägarbosäder, och intresset för lägenheterna är stort. När Folkhälsan tillsammans med de andra aktörerna håller öppet hus är det många som vill ta en titt på skisserna.

 En lägenhet här är inget dumt alternativ. Här finns all service till hands den dagen man behöver den

– Det här är riktigt intressant, säger Barbro och Matti Vilo och plockar med sig flera olika broschyrer.

Efter pensioneringen flyttade paret ut till sommarstugan i Öja en bit utanför Karleby. Men de har en överenskommelse – i det ögonblick en av makarna vill tillbaka till centrum börjar de packa.

– En lägenhet här är inget dumt alternativ. Här finns all service till hands den dagen man behöver den, säger Matti Vilo.

Och det är precis det Folkhälsans regionchef Joacim Sandbacka vill att Emeliehemmet ska vara – en mötesplats för svenskspråkiga seniorer i olika åldrar. Folkhälsan överväger att köpa nya utrymmen för rehabilitering.

– Vi vill kunna erbjuda fysio- och ergoterapi, talterapi och annan slags rehabilitering i egna utrymmen även här i Karleby, säger han.


Längs ena väggen i samlingsrummet står några nya styrketräningsmaskiner. Det är här är av de många guldkanter som föreningen Heim erbjuder hyresgästerna och besökare. I huset verkar också en syförening.

– Jag tycker om att komma hit. Jag bor ensam, men här får jag träffa andra, säger Ruth Boström, som är aktiv i syföreningen.

Anja Slotte håller med. Hon har nyss kommit hem från sjukhuset där hon fick tillbringa en natt efter att ha ramlat och slagit sig. Men att flytta hit är de ännu inte mogna för.

– Så länge jag klarar mig hemma vill jag helst bo kvar där, säger Anja Slotte.

För tillfället är det cirka 40 personer i kö till lägenheterna i Emeliehemmet. Helena Dahlvik från Nedervetil har köat i ett halvår. I dag har hon kommit hit tillsammans med dottern Margareta Finell för att ta reda på mer om servicen i huset.

– Jag har bekanta som trivs bra här. Men innan jag flyttar vill jag veta lite mera, säger hon.

Hon får hjälp av Folkhälsans Pia Nabb och Monica Bergdal som finns på plats för att berätta om verksamheten. Som anhörigcaféet och den ledda styrketräningen.

– Ensamheten har många ansikten i dag, även den som bor i ett seniorboende eller som kanske bor hemma med sin maka eller make kan känna sig ensam. Men många har svårt att fråga efter och ta emot hjälp. Här kan vi vara en räddning, säger Monica Bergdal och berättar om en ny kurs som startar i höst – en frivilligutbildning i samarbete med Röda Korset.

Tanken är att utbilda frivilliga som åtar sig att stöda, umgås och hjälpa äldre personer. Att vara en vän i vardagen.

Folkhälsan tog över verksamheten vid Emeliehemmet hösten 2017. Monica Bergdal är koordinator för den hälsofrämjande verksamheten. Mycket av hennes arbete har hittills gått ut på att etablera Folkhälsan som en aktör i Karleby. Att få bort åldringshemsstämpeln och öppna dörrarna för alla.

– Nu börjar vi så småningom hitta vår plats. Det viktigaste av allt är förstås att Karlebyborna hittar oss, säger hon.

Och det verkar de har gjort.

Fotvårdaren Elisabet Hagström visar olika skoinlägg åt Brita Laakso.

Fakta – Folkhälsanhuset Emeliehemmet

  • Folkhälsan har drivit verksamheten sedan 2009 och tog över hemmet 2017. Emeliehemmet drevs tidigare av föreningen Heim (De gamlas hem i gamla Karleby). Heim är fortfarande aktivt med i verksamheten, bland annat genom att erbjuda guldkant i vardagen åt de boende.
  • Har 17 hyresbostäder som är utrustade med kök, sovrum och badrum. Har även ett effektiverat serviceboende med 34 platser, som drivs av den regionala samkommunen Soite.
  • Under samma tak finns också hemtjänst, mattjänst, frivilligverksamhet, fysioterapi, hemsjukvård, närståendevård, gruppverksamhet, rehabilitering, talterapi, gym, familjecafé och lunchrestaurang.
  • På gång: Två nya hus med hyres- och ägarbostäder ska byggas på samma tomt – Hakalax Park och Hakalax Plaza. Byggs av Vesikari Invest. Folkhälsan överväger att köpa utrymmen.

 

Text och foto: Sonja Finholm

Huvudbilden: Många ville bekanta sig med Folkhälsans tjänster under öppet hus-dagen. Pia Nabb och Monica Bergdal delar ut broschyrer och svarar på frågor. Närmast kameran Ritva Hagström.