Hemgjord, hälsosam husmanskost - Hanna mättar 70 små magar varje dag - Folkhälsan

12 september 2018

Hemgjord, hälsosam husmanskost - Hanna mättar 70 små magar varje dag

"Först åt de nästan ingen lax - nu hör det till dagisbarnens favoritmat!." Det berättar Hanna Hellström-Nordell som är personen bakom Daghemmet Gunghästens omtyckta matlagning. Tre gånger om dagen mättar hon över sjuttio små barn.

Om daghemmet Gunghästen

Sedan ett drygt år tillbaka tillreder kocken Hanna Hellström-Nordell all mat som serveras på Folkhälsans daghem Gunghästen på Industrigatan i Åbo.

Dagens matkärra rullas tillbaka in i köket och till Hannas stora förtjusning har åtgången varit stor. Lasagne med två sorters sallad.

– Det är få förunnat att ha en egen kock i huset. Det känns fint att få erbjuda välsmakande hemgjord mat åt våra barn. Mat som dessutom kommer direkt ur ugnen, berättar Hanna Hellström-Nordell.

Men vi har ingen korv- eller maletkött-dag! Det tror jag barnen får alldeles tillräcklig av överlag

Att ha en egen kock på daghemmet gör matvardagen för barnen och personalen mer flexibel när det kommer till exempelvis utflykter. Då kan Hellström-Nordell anpassa lunchen och mellanmålet efter den avvikande tidtabellen.

– Allt jag serverar är gjort här och nu. Det är färskt och det ligger omtanke bakom. Våra barn går ofta på små utfärder och då anpassar jag min dag efter dem.

 

Viktigt för Hanna är att öppna dörren och introducera nya smaker för barnen.

– Jag vill ge barnen chansen att känna råvarornas grundsmaker. Introducera dem till mångfalden. Maten ska smaka gott och den ska ge kraft att orka hela dagen. För mig betyder det mycket att kunna erbjuda åtminstone ett ordentligt mål mat om dagen. Tyvärr finns det många barn i dagens Finland som inte alla gånger får det - och här kan jag göra en skillnad.

Menyn följer några riktlinjer. Till exempel är en dag i veckan vegetarisk. Den dagen är i dag.

– Barn är ju väldigt öppna och tänker inte på hur det så att säga “borde vara”. I dag åt de med god aptit lunchen som var en vegetarisk lasagne. Men för dem är det bara lasagne.

 

Bär och frukt serveras varje dag. Likaså två sorters sallader i samband med lunchen. En dag i veckan är också fiskdag, en annan broilerdag. Hanna skrattar när hon säger:

– Men vi har ingen korv- eller maletkött-dag! Det tror jag barnen får alldeles tillräcklig av överlag. Vi äter kött, men då vill jag servera helkött.

Favoritmaten bland dagisbarnen då?

- Lax! I början var många skeptiska till laxen, men nu har det blivit helt tvärtom.

Text och foto: Linn Jung

Stina Saari svarar gärna på frågor som rör Gunghästen
Tfn: 044 788 6043
Epost: stina.saari@folkhalsan.fi