Folkhälsan sätter färg på maten med Micke Björklund  - Folkhälsan
27 september 2018

Folkhälsan sätter färg på maten med Micke Björklund 

Välsmakande, näringsrik mat i trevligt sällskap. Det är visionen för Folkhälsans kök runt om i landet. Med hjälp av kändiskocken Micke Björklund bjuds de anställda på inspirerande workshops. 

Våra restauranger

Sköra  äldre.  Pigga äldre.  Arbetsföra.  Skolbarn.  Dagisbarn.  Inom  det  breda  spektrat  rör  sig Folkhälsans matgäster. För att tillgodose de olika behoven hos alla grupper krävs kreativitet, kunskap och uppfinningsrikedom - och det finns det gott om!   

Inom  ramarna för  Folkhälsans  matprojekt  ”Sätt  färg på  maten”  ordnas  fortbildningar  för kökspersonalen. Tillsammans med kändiskocken Micke Björklund och Folkhälsans egen  ​sakkunniga  inom  kost  och  hälsa,  Susanna  Strandback,  får  personalen  friska upp  minnet vad gäller s​killnader - och likheter - mellan att tillreda mat för olika kundgrupper.  

- Näringsrekommendationerna är egentligen likadana för alla - förutom för sköra äldre, berättar Strandback.

- För att undvika undernäring är det viktigt att vi berikar den kosten. För dem som äter små portioner är det extraviktigt med mycket näring.

Berikningen kan göras med mjölkprotein, proteinpulver och näringsrika oljor. Eller varför inte traditionellt med smör och grädde? 

 I  en dagisgrupp  skulle  jag till  exempel  inte  röra ihop en massa sallader, utan servera alla ingredienser skilt för sig. Barn vill tydligt se vad de plockar i sig. 

Kökspersonal från Österbotten samlades under ledning av Micke Björklund i Wasahuset för att bolla idéer och göra mat tillsammans.

- ​Hur  man  serverar  maten  är  också  viktigt.  Det  är  trendigt  med  mycket  vitt-vitt-vitt  i köksväg just  nu,  men duka gärna med färg! Använd kontraster! Lägg upp maten roligt! Man  vet  till  exempel  att  färgen  röd  väcker  intresse  hos  människor  med demenssjukdomar. Det är en nyfikenhet man ska ta vara på, säger Strandback.

Att  bjuda  på  en  liten  aptitretare  före  maten kan  också  vara ett  annat  sätt  att  fånga  matintresset.  

- Det  kan vara en bit matjessill på bröd. En liten bit bondost? Kanske en ägghalva med ansjovis? Det finns många bra knep att väcka hunger och matlust!

- Eller en liten saltig soppa, flikar Micke Björklund in.

 

Diskutera! Fråga! Prata! En lyckad servering bottnar i en god kommunikation mellan kök, kunder och vårdpersonal, uppmanar Micke Björklund.

Att trolla fram ett lockande lunchbord för olika kundgrupper kräver att man känner sin målgrupp.

- I  en dagisgrupp  skulle  jag till  exempel  inte  röra ihop en massa sallader, utan servera alla ingredienser skilt för sig. Barn vill tydligt se vad de plockar i sig. Det kan man ha i åtanke när man kockar för barn.

Att  olika  generationer  har  sina  favoriter märks tydligt. De som i dagsläget bor på olika  hem äter gärna rätter som är bekanta från deras egen barndom. Dillkött, kalops, stekt strömming, kokt fisk och långkok överlag. 

- När min generation i framtiden går till lunchsalen på vårt boende kommer vi antagligen att sukta efter chilimarinader, tacos, risrätter, pasta, friterat och snabbmat. Och följande generation efter oss kommer kanske att äta mest vegetariskt och veganskt. Där gäller det att känna sina matgäster och deras matmönster, säger Björklund.

Gemensamt för alla ​Folkhälsans kosthåll är att de följer en näringsrik linje som bottnar i den  bästa  vetenskapliga  forskningen  som  finns  just  nu.  De  nationella  näringsrekommendationerna är bärande genom hela verksamheten. 

Brun mat behöver inte bara vara brun. Med dill, persilja och limeklyftor kan man enkelt göra en traditionell servering lite roligare.

- Mycket grönsaker, frukt, fisk, fullkorn och vegetabiliska oljor i kosten minskar risken för kroniska sjukdomar - och där jobbar vi inom Folkhälsan i framkant, säger Strandback.

- Men  minst  lika  viktigt  är  det  att  ha  bra  sällskap  när  man  äter.  Och  att  maten  ser lockande ut och att den smakar bra. Där vill vi hjälpa vår personal att bli ännu bättre! För många  av Folkhälsans kunder är maten en stor del av dagen. Vi ska göra alla måltider till en positiv överraskning!

Text och foto: Linn Jung