Behöver du städning, sällskap på promenaden eller hjälp med att byta batteriet i hörapparaten – Folkhälsans hemtjänst kommer! - Folkhälsan

08 augusti 2019

Behöver du städning, sällskap på promenaden eller hjälp med att byta batteriet i hörapparaten – Folkhälsans hemtjänst kommer!

Hjälp med städningen är det som oftast beställs av Folkhälsans hemtjänst i Borgå – men det mesta går att fixa. Många vill också ha hjälp med att handla eller saknar kanske sällskap och stöd för att komma ut på en promenad i sommarvärmen.

Läs mer om Folkhälsans hemtjänst här

Hösten 2018 började Folkhälsan erbjuda hemtjänst också i Borgå. I Borgå har Folkhälsan inget serviceboende, beställarna bor hemma i sina egna lägenheter och ringer till Folkhälsan när de behöver hjälp i vardagen.

– Ingen dag är den andra lik. Just nu vill de flesta ha hjälp med städningen eller med att handla. Men det kan också handla om att hjälpa någon att få på stödstrumporna, att byta batteri i en hörapparat eller att följa med på en utflykt, berättar närvårdare Tina Väyrynen, som arbetar inom hemtjänsten i Borgå.

Hemtjänsten fungerar som ett komplement till den kommunala hemvården. Kunden beställer och betalar själv för hemtjänsten, vilket gör att ingen annan än kunden själv bestämmer vad som ska göras och hinnas med. Man får gärna beställa hemtjänsten också för en enda gång, för en enda uppgift – man förbinder sig inte till något återkommande eller bestående.

Sällskap och hjälp i vardagen

Det sociala är en viktig del av verksamheten.

– Många av våra kunder är ensamma större delen av dagen. Då förstår man ju hur viktigt det kan vara med en glad människa som kommer hem till en och umgås, som man kan prata med och göra saker tillsammans med. Det är dessutom alltid samma människor som kommer – vi är tre stycken totalt i Borgå – så det blir ett varmt förhållande med tiden, säger Väyrynen.

Alla som arbetar inom Folkhälsans hemtjänst talar svenska. Väyrynen, som utstrålar lugn och handlingskraft, trivs med sitt jobb.

– Det är ett varierande och fritt jobb, och man träffar härliga människor. Det blir inte rutin eller trist när uppgifterna är så varierande. Men man förstås ska vara rätt flexibel själv också.

Enhetsansvariga Catja Mantere, som ansvarar för hemtjänsten i Borgå, önskar att ensamma äldre skulle unna sig att satsa på sig själva.

– Om du vill gå ut och gå i parken men inte vågar göra det ensam, och inte har någon anhörig som kan komma med, så kommer vi så gärna. Eller kanske du vill ha sällskap för att gå på en konsert, eller gå till tandläkaren. Det är bara att ringa!

 

 

Folkhälsans hemtjänst hjälper med städ- och hushållsarbete, som t.ex. klädtvätt, matuppköp, matlagning eller städhjälp. Vi hjälper också med personlig omvårdnad, t.ex. daglig tillsyn, hjälp med dusch och påklädning eller stöd då du uträttar ärenden samt hemsjukvård, t.ex. blodtryckskontroll. Priset är drygt 30 euro/timme. För tillfället kan vi ta emot nya kunder i Borgå, Ekenäs, Karis, Åbo, Pargas, Jakobstad, Karleby, Kronoby och Vasa.