"Personlig utveckling har alltid intresserat mig" - Folkhälsan
16 augusti 2019

"Personlig utveckling har alltid intresserat mig"

Roland Snellman har tidigare arbetat inom bilbranschen i 8 år, mest som arbetsledare på bilverkstäder. Efter en utbildning på Norrvalla har han byggt upp en karriär som mental tränare med många järn i elden.

Medan han studerade till mental tränare bytte han till ett jobb inom livsmedelsindustrin med mindre ansvar för att kunna fokusera på studierna.

– Efter avklarad utbildning till mental tränare gick jag ner till deltid på det jobbet, när jag kommit igång med mitt eget företag, Rollisnellman – Mental Training.

Mental träning och personlig utveckling hade länge funnits med i bakhuvudet på något sätt, säger Roland.

– Jag hade bara inte riktigt fått fingret på att det var just det som jag ville göra. Inte innan jag fann utbildningen på Norrvalla. Jag har sen väldigt länge tillbaka varit intresserad av det mentala, men inte riktigt hittat nån optimal lösning att studera innan Norrvalla erbjöd denna utbildning. Efter 8 år i bilbranschen hade jag insett att det egentligen aldrig var bilarna utan människorna jag ville serva.

Roland tycker att utbildningen till mental tränare vid Norrvalla var mycket bra.

– Bengt Aspfors är extremt kunnig på det han lär ut och otroligt bra på att forma en utbildning som ger bred kunskap inom det man behöver kunna som utbildad mental tränare. Jag rekommenderar verkligen Folkhälsans mentaltränarutbildning, oberoende om man som studerande har för avsikt att börja jobba med det eller vill implementera verktygen i sitt eget liv på olika sätt.

Ett tips som Roland ger den som tänker gå utbildningen är att satsa helhjärtat.
– Utbildningen är utformad så att det behövs mycket eget engagemang för att få ut maximalt av den.

Det behövdes en övergripande struktur

När han började arbeta som mental tränare märkte Roland att han behövde en övergripande struktur eller en röd tråd för att greppa detta med mental träning som berör många olika delområden.

– Jag ville få en struktur som går att tillämpa oberoende av case. Efter lite filande hade jag skapat en struktur som jag använder både i mina föreläsningar och med mina klienter.

Det egna konceptet eller helheten kallar han för ”den mentala koden.”
– Den mentala koden är något av en process som innehåller de olika faktorerna som påverkar välmående och prestation. I den finns en övergripande beskrivning på hur vi människor fungerar och genom den hittas sen också lösningar som för förändring och utveckling.

Sedan mitten av augusti arbetar Roland på deltid som skolcoach på ett högstadium där han finns till för elevernas personliga utveckling.

– Utöver det föreläser jag en del åt företag och föreningar samt tar emot privatkunder i mitt kontor i Jakobstad. Jag fungerar också som Norrvalla Ski Academys mental tränare.

Han hinner också med sitt fritidsintresse som är motorsport, Roland är med i ett team som tävlar på FM- och Nordeuropeisk mästerskapsnivå.

Roland, till höger, tillsammans med Tommy Snellman. Roland är teammanager för Nisvo Motorsport. Grenen är "drifting". (Se förklaring i slutet av artikeln.)

– Det är inte alltid jättelätt att få ihop schemat, men det har lyckats jättebra hittills. Det kräver planering och framförhållning, samtidigt som även tid för fritid och återhämtning kräver planering och eget ansvar. Att ofta ha långa arbetsdagar gör att det sätter större vikt på att även få in motvikter i form av vila och återhämtning.

Schemat är tight och arbetsdagarna kan bli långa.
– Det här en riktigt bra kombo för mig just nu. Jag är en sån som vill ha struktur och gillar att planera tiden rätt så noga på förhand.

Läs mera om utbildningen till mental tränare.

Förklaring av bilsporten "drifting": En bilrelaterad bedömningssport där förarna framför sina bilar och gör kontrollerade sladdar i sidled på en asfalterad bana eller slinga.

Föraren Tommy Snellman i bilen.