Sommarjobb på Folkhälsans daghem gav Santeri en flytande svenska - Folkhälsan

27 augusti 2019

Sommarjobb på Folkhälsans daghem gav Santeri en flytande svenska

Sommaren före abiturientåret jobbade Santeri Leinonen på Folkhälsans daghem i Hyvinge för att lära sig svenska. I dag besöker han skolor som språkambassadör för att påminna unga om vilka dörrar språkkunskaper öppnar.

Jobba på Folkhälsan

Det är svårt att tro att det är fjolårets abiturient som står framför klassen i Sveitsin lukio i Hyvinge, så van verkar Leinonen vara vid att hålla elevernas intresse uppe. Medan så gott som alla i klassen upplever sig ha tillräckliga kunskaper i att jobba på engelska, litar enbart få på sina kunskaper i svenska som arbetsspråk.

– Kan enbart få svenska blir det en merit att kunna språket, kommenterar Leinonen.

Leinonen, som är från Hyvinge, har fått studieplats för att läsa ryska på Helsingfors universitet. Trots att han gillar att hålla lektioner har han ändå inte planer på att bli språklärare.

– Jag har en sådan filosofi att man måste använda de språk man kan i vardagen. Jag har bland annat funderat på att bli journalist.

Dragspel på dagis

Leinonen sökte sommarjobb på Folkhälsans daghem uttryckligen för att lära sig svenska. Han hade läst medellång lärokurs svenska börjandes från sjuan, men han ville skriva den långa lärokursen.

– Jag trivdes väldigt bra på daghemmet. Jag spelade dragspel, sjöng och läste för barnen.

Daghemmet erbjuder svenskspråkig dagvård, språkbad, förskola och eftisverksamhet för skolbarn. Leinonen jobbade i språkbadsgruppen.

– Det passade mig väl eftersom allting översattes.

För eleverna i Sveitsin lukio rekommenderar han varmt att söka jobb på dagiset.

– Jag jobbade sex timmar per dag på dagiset och det var roligt. Jag fick lön samtidigt som jag lärde mig att tala ett språk flytande.

 

Språkambassadörrerna
  • Språkambassadörerna är Nationalspråksföreningens projekt och finansieras med Svenska kulturfondens Hallå!-insats.
  • Enligt planen ska 50 språkambassadörer från olika delar av landet göra drygt 300 besök i skolor 2019–2021.
  • Intresset har överraskat och hittills har redan 120 finskspråkiga skolor beställt språkambassadör.
    Mer om projektet

Många språk att välja bland

Många av eleverna i klassen är intresserade av språk. Anton Rantamäki säger att han lärt sig tyska genom att se på tyska polisserier. Saara Lindström har planer på att bli polis. Hon har funderat på vilka språk som behövs för yrket och tycker att Leinonens lektion är inspirerande.

Efter lektionen tar sig Leinonen till tågstationen med sin bil. Han är verksamhetsledare för Nationalspråken rf och föreningens ska hålla möte i Helsingfors. Därtill jobbar Leinonen med bland annat kontorsuppgifter på Språkambassadörerna sedan juli.

Intresset för språk har Leinonen fått i skolan. Det satsas mycket på språk i Hyvinge.

 Det går att läsa tyska, ryska, engelska och svenska i skolan som jag läst, men också latinska, franska, spanska och estniska.

Text: Maria Svanström