Samarbete med TUI och Ingves & Svanbäck: Reseledarutbildning lockar många - Folkhälsan
01 februari 2019

Samarbete med TUI och Ingves & Svanbäck: Reseledarutbildning lockar många

Den enda svenskspråkiga reseledarutbildningen i Finland arrangeras av Folkhälsan på Norrvalla i Vörå och Solvalla i Esbo. Det är ett av flera skäl till att utbildningen väcker stort intresse. Nu har samarbete inletts med internationella resejätten TUI och österbottniska resebyrån Ingves & Svanbäck.

Två reseledarstuderande sitter vid poolkanten och går igenom dagens schema.

- Vår största konkurrensfaktor är att utbildningen är kort och intensiv. De som söker vill prova på reseledaryrket och vill gärna ha en kort studietid. Dessutom är chansen att få ett jobb mycket bra, säger Camilla Stenbäck, ansvarig linjeledare för utbildningen.

En ytterligare fördel är att man sedan hösten 2014 samarbetat med Skandinaviens största reseledarskola Service & Co. Detta samarbete har hittills lockat 70 studerande i olika åldrar till Folkhälsans reseledarlinje vid Norrvalla och Solvalla.

– Efter tre månaders förberedande studier antingen vid Norrvalla i Vörå eller Solvalla i Esbo, åker eleverna de sista fem veckorna utomlands med Service & Co. Efter avklarad utbildning kvalificerar sig studerandena för jobbgaranti och erbjuds ett jobb som reseledare, säger lärare Lotta Vestlin som undervisar på reseledarlinjen.

Service & Co är väletablerad med sina 17 år i branschen. Drygt 12 000 studerande har utexaminerats som reseledare under åren och bolaget har ett nära samarbete med stora arbetsgivare som TUI-koncernen och Nazar.

– Duktiga reseledare är en viktig konkurrensfaktor. En reseledare förväntas fatta egna beslut och besvara alla möjliga frågor, säger Palle Höjsholt, ägare av Service & Co.

Höjsholt säger att finlandssvenskarna är mycket attraktiva på arbetsmarknaden, särskilt de två- och trespråkiga.

Samarbete med TUI och Ingves & Svanbäck

Nytt för i år är att reseledarutbildningen har inlett samarbete med ytterligare två partners – den österbottniska resebyrån Ingves & Svanbäck och internationella resejätten TUI Destination Experiences.

– Vi ser fram emot samarbetet. Vi kommer att erbjuda praktikplatser för dem som går på reseledarutbildningen. På de flesta av våra resor har vi reseledare och kunderna uppskattar det mervärde som det ger, säger Kenneth Svanbäck, vd för Ingves & Svanbäck.


Bilden: Vd Tomas Järvinen (Folkhälsan Utbildning) till vänster och vd Kenneth Svanbäck är båda nöjda med det nya samarbetet mellan Folkhälsan och Ingves & Svanbäck. Foto: Folkhälsan.

Den internationella researrangören TUI erbjuder arbetsintervjuer i slutskedet av utbildningen. Liselotte Hyllendal, Recruitment Manager på TUI Destination Experiences, framhåller att kompetenta reseledare kan placeras i alla världens hörn.

– Du kan arbeta som klassisk reseledare, flygplatsguide, barnklubbsledare eller fitnessinstruktör på någon av våra destinationer runt omkring i världen, eller varför inte på vårt contact center på soliga Mallorca!

De nya samarbetsparterna ger studerandena fler valmöjligheter. Eleven kan välja om hen avslutar studierna utomlands eller i Finland. Att enbart studera i Finland betyder också att studieavgiften är lägre än alternativet med studier utomlands.

Tänkbara målgrupper för studier till reseledare är många; allt från unga studerande till vuxna i arbetslivet/familjelivet som alltid drömt om att bli reseledare, pensionärer etc.

– Det här ger ett stort mervärde och en kvalitativ förbättring för vår reseledarutbildning. Vi är väldigt glada över att både Ingves & Svanbäck och TUI ser möjligheterna med detta samarbete. De kommande reseledarna har nu betydligt bättre möjligheter att komma i kontakt med arbetslivet redan under studierna, säger Tomas Järvinen, ny vd sedan årsskiftet för Folkhälsan Utbildning.

Läs mera om utbildningen på folkhalsan.fi/reseledare