Så mycket mer än bara segling - Folkhälsan

15 juli 2019

Så mycket mer än bara segling

Folkhälsans omåttligt populära barnläger på Breidablick sommaren 2019 sålde slut på bara några minuter. Häng med till sommarparadiset i Täktom!

Läs mer om våra läger

På Breidablick, 14 kilometer utanför Hangö centrum, är det högsäsong. Här har lägersommaren 2019 kört igång sedan länge och 40 barn skapar som bäst minnen för livet. Några på dansläger, andra på seglingsläger. 

Nere på stranden är det dags för dagens första programpunkt. De som har kommit för hav, vind och vågor. Det här seglingslägret för nybörjare sålde slut på bara några minuter berättar Folkhälsans feriekoordinator Erik Lindroos

Det här blir min tionde sommar här på Breidablick och trycket på lägren verkar öka för varje sommar som går. Temat har inte varit avgörande, alla läger har gått väldigt bra åt. De som inte högg på anmälan direkt riskerade tyvärr att bli utan plats, berättar han. 

På lägret som just nu pågår lär sig deltagarna grunderna i segling och sjövett. Gänget som i dag ska ut på havet är mellan åtta och tolv år gamla. Några har seglat förr, men de flesta är nybörjare. 

 

Lägerledare Corinne Grönholm är här för sjätte året. Deltagarna lyssnar flitigt när hon delar ut dagens instruktioner. Att slå betyder att vända båten genom vinden, vilket är självklart för alla. Nu väntar de ivrigt på att få komma ut förbi vikens skyddande udd där vinden blåser hårdare. Gårdagen var solig, men i dag är molnen mörkare och luften kallare. Ändå är det ingen som klagar när de knäpper flytvästarna över t-tröjorna. Gänget fördelar sig på två båtar och åker ut. 

– Det här är ett jobb som är väldigt svårt att sluta med, skrattar Grönholm. 

– Den här sommaren är jag här bara två veckor som vikarie. Men det har varit fantastiska sex somrar här. Varje läger är unikt och det har varit väldigt fint att få vara här. 


Trots att det är ett seglingsläger består programmet av så mycket mer än så. I natt sov alla ute. Eller i alla fall tills klockan sex när regnet sakta började falla. Dagen består också av båtutflykter, äventyr till olika närliggande öar, cykelutfärder, simning, kajakpaddling och andra aktiviteter. I kväll väntar disco. 

– Det här är på många sätt ett drömjobb. Vi som jobbar här får fritt och kreativt göra upp programmet. Bara fantasin sätter gränser, berättar Lindroos. 

– Många av oss har dessutom jobbat ihop länge under somrarna här och känner således varandras styrkor. Vi vet vad som funkar och vem som kan göra vad. Det gör att det känns väldigt tryggt att ha ansvar för stora grupper. Vi är många ledare och vi har ett bra samspel.

 

Turvis får barnen hoppa över till de små Optischooljollarna för att träna sin teknik. Vinden är hård och de kryssar proffsigt mellan vindbyarna medan ledarna Ville Andersson och Corinne Grönholm coachar från gummibåten som åker bredvid. 

“Bravo!”. “Håll rodret rakare!”. “Akta bommen!”. “Snyggt”. 

 

– Vissa av lägerdeltagarna är här i fjärde generationen. För många fyller de här lägren en viktig funktion under sommaren. Breidablick har ju en lång historia och vi jobbar hela tiden för att utveckla och stärka traditionen, säger Lindroos. 

Han berättar till exempel om leken “Capture the flag” som har varit en populär lek på Breidablick i många år. Tack vare den goda responsen av lägerdeltagare ordnades i sommar ett specifikt Capture the flag-läger för första gången. 

 

– Allt på det här lägret har varit lika roligt, det går inte att säga vad som har varit bäst, säger Kasper glatt medan han väntar på sin tur. 

Han har seglat förr och tycker att vinden är hans vän. Han har hört att Breidablick förr kallades för “ett pojkparadis”, på den tiden när det var en lägergård specifikt för pojkar.
 


Att det här är ett barnparadis instämmer Lindroos i. 

– Från 8 på morgonen till 22 på kvällen hittar vi på oförglömliga äventyr. Vi försöker göra dagarna så varierande och roliga som möjligt. Att många deltagare återkommer år efter år får vi ta som ett gott betyg. Bättre än så kan det knappast bli! 

 

Här kan du läsa mer om Folkhälsans sommarläger.