Fulla poäng som närvårdare – Nyström har sitt drömyrke - Folkhälsan
14 juni 2019

Fulla poäng som närvårdare – Nyström har sitt drömyrke

Mästare är en nationell tävling där studerande från olika yrkesskolor och olika inriktningar kan tävla i yrkesskicklighet. Tävlingen organiseras årligen runtom i Finland, detta år i Joensuu, och erbjuder tävlingar inom 43 olika yrkesgrenar. En av grenarna är närvårdare och en av de tävlande var Hanna Nyström.

Jobba på Folkhälsan

Hanna Nyström är 18 år gammal och kommer från Vanda. Hon är nyligen utexaminerad närvårdare, från yrkesinstitutet Prakticum i Helsingfors, med kompetensområdet sjukvård och omsorg. Hon arbetar som ordinarie på Folkhälsanhuset i Vanda.

Det var inte första gången hon tävlade i Mästare-tävlingen, hon var också en tävlande förra året. Det var dock första gången hon klarade sig hela vägen till finalen. Inte nog med det, det var även första gången som någon studerande från Prakticum gjorde det. Hon var även den första närvårdaren som fick fulla poäng i semifinalen. Årets tävling avslutades med Nyström på femte plats av sammanlagt 89 medtävlande.

– Tävlingen går ut på att helt enkelt se vem som är skickligast inom sitt yrke, säger Nyström.

Tävlingsgrenen närvårdare är uppdelad i olika flera delområden som alla är viktiga inom yrket. Huvudområdena är utveckling och handledning, vård och omsorg samt stöd för rehabilitering. Nyström anser sig själv briljera inom sjukvård, då hon under sin utbildning har spenderat mest tid inom detta område.

I tävlingen deltog detta år 89 studerande, varav åtta klarade sig ända till finalen. Enligt Nyström var det en ära för sig att komma ända till finalen. Hon berättar att hon aldrig har varit någon tävlingsinriktad person och att hennes mål i tävlingen var att inte placera sist, något hon definitivt lyckades med och överträffade.

Barndomens drömyrke

Att utbilda sig till närvårdare var inget spontant val för Nyström. Hon berättar att hon redan på lågstadiet hade bestämt sig för sin framtida utbildning och sitt framtida yrke. Att välja Folkhälsanhuset i Vanda som arbetsplats efter avklarad utbildning var inte heller ett komplicerat val, enligt Nyström.

Jag trivs helt jättebra, jag tycker om jobbet och vi har jättebra arbetsgemenskap, vi är ett bra team.

– Det är det ända svenskspråkiga stället i Vanda, så det var en stor orsak, stället har också bra rykte, säger Nyström

Det var på samma Folkhälsanhus som hon gjorde sin praktik och därtill har hon även fungerat som sommarhjälp hos Folkhälsan i Vanda. Hon arbetar har fast anställning och hennes arbetsuppgift är att ta hand om de äldre, något hon säger kan vara ganska tungt ibland. Detta är dock inget som avskräcker henne.

– Jag trivs helt jättebra, jag tycker om jobbet och vi har jättebra arbetsgemenskap, vi är ett bra team, säger Nyström.

Text och foto: Walter Lüttge