Vintersportläger för barn i Kina - Folkhälsan
17 maj 2019

Vintersportläger för barn i Kina

I mars kom Niclas Wiitala hem från en resa till Kina där han ledde ett vintersportläger för kinesiska barn. Lägret var för barn i åldern 8-12 år. – Min främsta upplevelse var att det var kul att se att kinesiska barn inte skiljer sig från finländska barn, i hur de rör på sig och leker, säger Wiitala.

Samarbetet mellan Folkhälsan och det kinesiska företaget Beijing Nanbo Culture Communication Co., Ltd, inleddes sommaren 2018. Kineserna önskade sig ett vintersportläger för kinesiska barn, men de ville att lägret till alla delar skulle vara så finländskt som möjligt, speciellt den pedagogiska biten, eftersom finsk utbildning har väldigt gott rykte i Kina och ute i världen.

- Jag hade väntat mig att det skulle vara svårt att få kinesiska barn att släppa loss och ha roligt, men det var inget problem, berättar Wiitala.

Intresset för Finland är stort bland kineserna och de är väldigt positivt inställda till Finland.
– När jag var där så hade barnen vinterledigt. Ändå var skolorna fyllda och skolbarnen deltog i olika kurser. Om de inte var på min workshop ”Finnish Wintercamp in Beijing”, så satt de på lektion och lärde sig programmering.

Kinesiska föräldrar satsar mycket på sina barn och på deras utbildning, det är både på gott och ont menar Wiitala.
– Jag frågade barnen vad de tror att de gör om 10 år. De flesta svarade att de ville bli forskare av något slag. Min kinesiska kollega Amiga svarade att det mycket långt är föräldrarna som styr barnens framtid, vilket är synd.

Föräldrarna är väldigt överbeskyddande och det sägs bero på den tidigare policyn med att varje familj får ha högst ett barn.
– Det som var tråkigt att se var att den spontana leken verkar ha försvunnit.

I övrigt var Wiitala positivt överraskad av kinesernas artighet och känsla för att vara serviceinriktade.
– De tog jättebra hand om mig på alla sätt. Maten var kanske den största kulturkrocken. Jag åt en hel del som jag inte har en aning om vad det var, men jag gjorde det med vänligt leende på läpparna.

Väldigt få talar engelska i Beijing, så utan sin tolk skulle Wiitala ha haft svårt att klara sig. Städerna är ofantliga, det är svårt att greppa dem.
– Wuhan är en stad med 10 miljoner invånare och Beijing har 24 miljoner. I Wuhan besökte vi en skola och ett daghem.

Wiitala besökte både kinesiska muren och den förbjudna staden.
– Båda var verkligt häftiga upplevelser. Jag tog också en tur med tunnelbanan under rusningstid, en mindre trevlig upplevelse men nog så intressant.

Efter resan säger Wiitala att han uppskattar att bo så nära naturen som man gör i Finland.
– Det var skönt att komma hem, i Beijing finns inga grönområden eller parker så det är en verklig betongdjungel.