"Ingen bor på min arbetsplats – jag kommer till någons hem varje dag" - Folkhälsan

29 mars 2019

"Ingen bor på min arbetsplats – jag kommer till någons hem varje dag"

På Folkhälsans effektiverade serviceboende i Korsholm finns både rum för vila och guldkanter i vardagen. Här får alla vara sig själv och njuta av sin vardag.

– För oss är det väldigt viktigt att alla själv får bestämma över sin egen rytm. Vill man inte stiga upp när frukosten serveras klockan 8, så kan man göra det när man vill och orkar, mellan halv 6 och 10. Vi försöker göra vardagen så hemlik som möjligt. Och då är den egna livsberättelsen och det personliga välmåendet avgörande, berättar Jenny Holmlund, ansvarig sjukskötare på Lingonbacken.

För många är Lingonbacken livets sista hem. Miljön är också väldigt hemlik. Personliga saker och egna kläder. Möbler, tavlor och prydnader hemifrån.

– Jag har varit här till och från i 16 år. Ibland har jag varit borta från Folkhälsan i kortare knyckar, men vägarna bär alltid tillbaka hit. Det här är en väldigt meningsfull arbetsplats när man så tydligt märker att man kan göra någon annans vardag lite ljusare och varmare. Folkhälsans värderingar gör vårdvardagen trygg, berättar Holmlund.

– Det känns bra att kunna erbjuda ett gott liv ända till slutet. Här är vi väldigt måna om att alla ska få komma upp varje dag och vara delaktiga på sitt sätt. Ingen ska bli liggande i ett mörkt rum.

Att bara sitta en stund i soffan och diskutera med våra äldre vänner. Att kramas och skratta tillsammans. Det ger en varm känsla.

 

Jenny berättar att dagsrutinerna följer en stomme med vardagsbestyr, aktiviteter och måltider, men här finns också utrymme för flexibilitet. Känner man sig trött en dag får man också vila.

– Det jag själv uppskattar mest på jobbet är alla spontana inslag i vardagen. Att bara sitta en stund i soffan och diskutera med våra äldre vänner. Att kramas och skratta tillsammans. Det ger en varm känsla. På eftermiddagarna är vi oftast så många att man har tid för lite extra. Jag tror det är viktigt att alla här får känna sig sedda.

Små stunder gör jobbet meningsfullt

 Guldkanterna i vardagen behöver inte heller vara så stora.

– Bara en sådan sak att vi aldrig köper bakverk här, utan vi bakar flera gånger per vecka. En sockerkaka sprider både doft och god stämning i korridoren. Och den som vill vara med och baka får självklart det. Att få räcka över slickepotten till en ivrigt väntande hand kan ibland bidra till stora leenden.

– Häromdagen gick vi ut på balkongen hela gänget. Det behöver inte alltid vara större än så, även om vi ibland använder cykelrikshan för kortare cykelutfärder. Nu under våren när vägarna blir bara kommer vi säkert att använda den oftare. Det är nog de stunderna som gör mitt jobb meningsfullt.

Jenny berättar om förra sommaren när hela gänget gjorde en gemensam utflykt till en närliggande bondgård.

– För många var det väldigt länge sedan de senast höll ett djur i famnen. Jag tror att ljuden, dofterna och miljön väckte många barndomsminnen. Som vårdare är det just de här stunderna man njuter av mest. När man på riktigt märker att man kan bidra till en lite roligare vardag för någon annan.

– Som när en dam fyllde 91 år nyligen. Hon är annars lite knagglig på benen, men mitt i allt när vi dukade upp med vita dukar, åt födelsedagstårta och spelade en önskelåt från Spotify så blev hon så överlycklig att hon bjöd upp till en spontan födelsedagsvals mitt i. Sånt lever vi länge på!

Sedan en tid tillbaka besöker närvådarstuderanden från Yrkesakademin Lingonbacken en dag i veckan. Förutom att lära sig grunder inom vården lackas det också naglar och rullas hår.

– Lärandet är också ömsesidigt. För en tid sedan lärde en boende alla studerande att mangla lakan. Det var väldigt uppskattat från båda sidor, berättar Jenny och skrattar.

Vi dukade upp med vita dukar, åt födelsedagstårta och spelade en önskelåt från Spotify. Hon blev så överlycklig att hon bjöd upp till en spontan födelsedagsvals mitt i!

För Jenny Holmlund är det viktigt att minnas att hon varje dag vistas i någons hem.

– Ingen bor på min arbetsplats. När jag kommer till jobbet kommer jag samtidigt in i någons hem. Min uppgift är att göra den vardagen så vardaglig som möjligt. Om det så betyder att vi promenerar till affären här nära och alla fritt får välja något gott ur hyllorna.