Kira Exell-Paakki: “Börja prata om hur ni vill ha det i framtiden redan nu” - Folkhälsan
14 oktober 2019

Kira Exell-Paakki: “Börja prata om hur ni vill ha det i framtiden redan nu”

Att flytta från ett eget hem till ett seniorboende kan kännas som ett stort steg för många äldre – därför lönar det sig att diskutera de här sakerna i god tid. Det menar Folkhälsans Kira Exell-Paakki.

Läs mer om att bo på Folkhälsan

– Jag tror att många kunde få en smidigare övergång om man redan i ett tidigt skede diskuterade med sina föräldrar och med sina anhöriga: hur vill vi ha det i framtiden när orken och minnet tryter, säger Kira Exell-Paakki, chef för boende och socialservice på Folkhälsan.

Folkhälsan erbjuder många olika boendeformer för seniorer. Här finns allt från självständigt boende i egen lägenhet till hem där vård och omsorg erbjuds dygnet runt. Många tar kontakt med Folkhälsan när en nära anhörig börjar se de första tecknen på att minnet börjar svikta. 

– Oftast hör barn, eller andra anhöriga, av sig när mamma eller pappa börjar äta sämre, när de glömmer mediciner eller när den personliga hygienen försämras. Eller när de låser ut sig, inte orkar städa eller när personligheten förändras. När man helt enkelt börjar oroa sig för att de snart inte klarar sig själva i vardagen.

Hur vill mamma och pappa att vardagen ska formas när de inte längre klarar sig själva?

Men Exell-Paakki tror att många familjer skulle vinna på att ta diskussionen och fundera över de här frågorna långt innan det.

– Jag tror på framförhållning. Och på att ge de här frågorna tid. Det är en lång process att ta in stödåtgärder för en äldre anhörig. Jag tycker att vi redan i ett tidigt skede, när vi ännu kan fatta beslut, tillsammans kunde prata om hur vi vill ha det i framtiden. Hur vill mamma och pappa att vardagen ska formas när de inte längre klarar sig själva? Ju tidigare man börjar fundera i de här banorna, desto bättre.

Exell-Paakki tror att vi många gånger väntar för länge. I värsta fall kan det redan vara för sent.

– De bästa exemplen är ju familjer som tar kontakt bara för att kolla vilka alternativ som finns inför en eventuell flytt. Mamma eller pappa klarar sig bra hemma i nuläget, men familjen vill redan så ett frö för hur vardagen kan se ut längre fram. Betänketid behövs i de här frågorna. Det är en process att lämna ett långvarigt, kärt hem.

– Personligen tror jag mycket på konceptet med gemenskapsboende som Folkhälsan har kört både i Åbo och i Ekenäs. Folk får komma och gå som de vill i sina egna lägenheter, men det finns ändå en gemenskap att trivas i.

Sällan har Kira Exell-Paakki hört om någon som har ångrat en flytt till en mindre, smidigare lägenhet.

– Oftast brukar våra hyresgäster fråga sig “varför har jag inte gjort det här tidigare?”. För många blir det en stor lättnad att få in mer trygghet i vardagen, oavsett vilken boendeform som blir aktuell. Och det gäller oftast åt båda hållen. Barnen är lättade för att föräldrarna äntligen är i goda händer och föräldrarna får en smidig vardag med möjlighet till all inclusive-känsla.

Prata om de här frågorna i god tid, för att avdramatisera det hela. För många är det känsligt.

– På Folkhälsan finns ju många olika steg när det gäller att ta in mer hjälp i vardagen, allt från hemtjänst till dygnet runt-boende. Ju längre vi har varit i kontakt med varandra och ju bättre vi känner varandra, desto mer lyckad blir vår relation och vår service. Man kan börja med lite hjälp och köpa mer vartefter. Det behöver inte vara en så stor grej.

Därför tror Exell-Paakki att vi ska prata om de här frågorna i god tid, för att avdramatisera det hela. För många är det känsligt.

– Om man väntar tills något inte stämmer har man kanske väntat lite för länge. Många kan förlänga den goda tiden i livets slutskede om man redan i ett tidigt skede unnar sig en lättare vardag. Snöskottning, städning och stora gårdar kan bli en enorm belastning för många och det gör att orken bara minskar och minskar. Jag blir alltid lika glad när jag hör om seniorer som säger att de har fått en nystart när de har flyttat in på Folkhälsan. Just så ska det vara!

– Viktigast är ändå att man ger utrymme för alla känslor som kommer när man ska ta steget till ett nytt hem. En sådan process kan vi inte skynda oss förbi. Det ska få ta sin tid. Därför behöver vi också börja i tid.


Vill du veta mer om hur man kan bo på Folkhälsan?
Här kan du läsa mera.