Massör Linda Ring: Studietiden på Solvalla var helt toppen! - Folkhälsan
30 september 2019

Massör Linda Ring: Studietiden på Solvalla var helt toppen!

Linda Ring hade länge tänkt på att utbilda sig till massör. Att det fanns en svenskspråkig utbildning nära hemmet var ett stort plus: - Studietiden på Solvalla var bland de bästa jag varit med om, säger Linda.

Ansök till utbildningen

– Jag var ensamstående mamma och måste därför skjuta på studierna till lite senare. Men jag ångrar inte en sekund, att studera när man är vuxen och vet vad man vill, gör det så mycket mer intressant och givande, säger Linda.

Hon är så gott som tvåspråkig men tycker ändå att det underlättar att få studera på sitt modersmål.

– Solvalla som skola är härlig. Där finns så mycket mer än bara en skolbyggnad. Naturen och möjligheterna att motionera och må bra, en fin massagesal där vi fick öva på fritiden, tillgång till gym, restaurang på skolområdet, boende för de som inte pendlar, bra kollektivtrafik med busshållplats precis vid skolan för dem som kom från närområdet.

Linda tycker att hon hade tur som fick så fina klasskamrater.

– Vi blev som en familj redan första veckan. Mig kallade de flesta för ”Mami”. Jag tog hand om gruppen och fick stipendium för "stort visat intresse och moderligt omhändertagande av gruppen". Alla skrattade när det lästes upp på dimissionen, men det bjuder jag på.

Studierna tycker hon var bra uppbyggda och lärarna kunniga. För vissa specialämnen anlitades utomstående föreläsare, det gällde t.ex. kost, tejpning, laser, fascia-behandling.

– Visst skulle det ha varit kul med mera tid för allt. Tiden fördelades ganska jämt mellan praktiskt arbete och teori.

Praktikperioderna var intressanta. Det lönar det sig att välja platser där man får ut så mycket som möjligt.

– Då fick man prova på jobbet på riktigt. Man fick möjligheten att lära sig något nytt samtidigt som man blir mera bekant med jobbet i sig.

Bilden: Linda Ring. Foto: Oliver Öhman.

Efter studietiden började Linda genast jobba deltid som massör. I skolan hade hon fått all den kunskap hon behövde för att bli företagare.

– Det kändes därför inte som ett så stort steg. Men jag vågade inte genast satsa på heltid. Jag hyrde ett rum på provision hos en fysioterapeut. Jobbade deltid på en skola som skolgångshandledare där jag slutade senast kl.14 och eftermiddag/kvällarna masserade jag.

Ett år senare bytte hon skoljobbet till ett arbete som butiksbiträde 20h i veckan. Det betydde att hon nu kunde ta emot kunder på lite mer varierande tider. Ett och ett halvt år efter att Linda blev klar med utbildningen, flyttade hon till en egen lokal.

– Hyran var fast och det blev billigare. Jag har mitt eget utrymme som jag själv bestämmer över.

Hon tycker om att jobba med andra och saknar ibland ett team, men fördelarna med att vara självständig företagare har hittills vägt mera.

– I maj 2018 sa jag upp mig från butiksjobbet, hade då varit företagare i två år. Sedan dess har jag jobbat heltid som massör och har i dagens läge fullbokade dagar med 30-40 kunder i veckan.

Foto: Oliver Öhman.

Linda fungerar även som handledare för blivande massörer. Praktikanterna kommer då till henne "på jobb".

– De första dagarna får hen följa med mig, massera mina kunder och mig, och observera och fråga och lära sig. Sedan får hen ta emot egna kunder, jag följer med på en del av behandlingarna eller tittar in stundvis och handleder vid behov. Jag finns alltid nära till hands ifall de behöver mig, men vill också ge dem utrymme att jobba självständigt och faktiskt känna vad jobbet innebär. Vi har samtal och jag har små test för att se om hen kan det som de borde kunna vid det laget.

Hon tyckeratt det är roligt och nyttigt att arbeta tillsammans med studerande.

– Det är ett sätt att hålla sig själv uppdaterad och minnet i skick med muskelnamn etc.

Efter massörsstudierna har Linda gått en laserkurs och skaffat en medicinsk laser.
– Med den kan man i princip behandla vad som helst, men min laser är speciellt bra för spänningar i muskler, inflammationer och ledproblem.

I fjol studerade hon vidare till dry needling -terapeut.

– Den utbildningen går endast på finska i Finland och är en ganska ny utbildning här, de första terapeuterna blev färdigutbildade i december 2017 i Finland. Jag blev bekant med dry needling under studietiden och blev fascinerad över hur snabb och stor effekt det hade, så redan då bestämde jag att jag vid tillfälle skulle studera det.

Linda säger att hon har haft stor nytta av både lasern och dry needling.
– De är båda väldigt bra komplement.

Bilden: Linda Ring. Foto: Oliver Öhman.

Linda har förutom de här utbildningarna också deltagit i KHL:s utbildningar (KHL = koulutettujen hierojien liitto).

– De ordnar fortbildningar åtminstone en gång per halvår och ibland andra kurser. Det kommer ut en tidning 4 gånger i året och i den finns nyheter inom branschen, som ny lagstiftning, och artiklar om olika ämnen som ofta är intressanta. Tyvärr är det ju på finska, så det är kanske inte aktuellt för alla, men jag har inte hittat något motsvarande på svenska.

Linda har några råd till dem som siktar på att bli företagare.
– Det är dyrt! Men det är det alltid som företagare tror jag. Det ska vara hyra, försäkringar, skatter, material mm. mm. Men det är absolut värt det! Och med en bra bokförare kommer man långt.

Hon säger att hon älskar friheten som företagare. Linda är ingen morgonmänniska, så hon har valt att börja lite senare på förmiddagarna och hellre jobba längre på kvällen.

– Det passar mig. Jag har ledigt när jag vill, om ekonomin tillåter det förstås. Jag älskar problemlösning och att få jobba med människor och att se glädjen och lättnaden då man hjälpt någon. Jag ångrar inte en sekund att jag blivit företagare, tvärtom kanske att jag inte hade mod att göra det tidigare!

Till dem som studerar just nu säger hon att det gäller att suga åt sig all kunskap som erbjuds och att njuta av studierna.

– Gör sedan upp en hållbar och realistisk plan för hur ni kommer att förverkliga er väg till företagare, oberoende om det kommer att vara på heltid, deltid eller lite på sidan om.

Det är viktigt att ta reda på vad som är rimliga priser för hyra och att inte godkänna första bästa förslag på avtal som man får.

– Prata med en bokförare och hör er för om startpeng före ni tar steget ut, de har ofta bra råd och tips. Era lärare är kunniga inom branschen, utnyttja det och fråga allt ni funderar över!

Linda poängterar att det inte finns dumma frågor.
– Underskatta inte värdet av ert arbete! Det är svårt att höja sina priser så sätt ett vettigt pris på era tjänster från början!

Ansök till utbildningen här.