Camilla Hackman: Det blev en innehållsrik och fartfylld säsong på Sommarfrittis - Folkhälsan
07 augusti 2020

Camilla Hackman: Det blev en innehållsrik och fartfylld säsong på Sommarfrittis

Nya vänner, sommarminnen och utflykter. Under totalt fem sommarveckor höll Camilla Hackman ställningarna på Sommarfrittis i Åbo. En gedigen och välgjord planering gjorde att sommaren flöt på - trots rådande omständigheter.

Sedan många år tillbaka ordnar Folkhälsan sommarverksamhet för barn i åk 1–4 som vill fylla sommarlovet med roliga aktiviteter. I Åbo utgår verksamheten från Sirkkala eftis på Vårdbergsgatan. Den sista och avslutande veckan på Sommarfrittis pågår som bäst.

– Det blev en väldigt fin och meningsfull sommar i alla fall. Det krävdes mer planering än inför andra somrar, men det löste sig smidigt när vi delade in alla femtio barn i tre olika grupper med separata ledare, säger ansvariga ledaren Camilla Hackman på Sommarfrittis. 

Hackman berättar att veckoprogrammet planerades så att alla tre grupper fick göra exakt samma aktiviteter, men på olika tidpunkter. Verksamheten utgår från Sirkkala eftis lokaler på Vårdbergsgatan i Åbo.

– Vi har fantastiska utrymmen som ligger nära till allt vi behöver. Vi har en park bredvid och gångavstånd till både äventyrsparken och utebadet i Kuppis. Vår bas är strategiskt placerat mitt i. Det gör vardagen med barnen väldigt smidig. Vi kan vara aktiva och röra oss mellan olika punkter.

Aktiva dagar både ute och inne 

Dagarna på Sommarfrittis fylls med bland annat lek, kompisar, simning, läsning och utflykter. 

– Vi kan vara både inomhus och ute. Vissa dagar är mer aktiva än andra. Ibland kan det vara riktigt skönt med en lugnare innedag när barnen får ta det lugnt och läsa Kalle Anka. 

Hackman själv uppskattar det, då hon ser att barnen får nya vänner och hittar nya sammanhang. 

– Under de år som jag har jobbat här har jag insett hur fint det är när barnen hittar nya vänner, både över ålders- och skolgränserna. I år har vi barn från tre olika skolor och vi som jobbar här kommer från olika eftisar här i stan och vi brukar smidigt para ihop barnen, två och två, när vi går till parken. Snabbt hör man hur de kommer igång och i nästa sekund byter de telefonnummer och babblar som om de alltid känt varandra!

 

 – Många av barnen känner vi från tidigare somrar och det är väldigt roligt att de vill komma igen. Vissa har till och med bokat extra veckor för att de har trivts så bra med sina nya vänner. Det är ett väldigt gott betyg!

Ett sammansvetsat team jobbar för barnens bästa

Heldagsutflykten med båt ut till sommarön Vepsarn brukar vara en av sommarens höjdpunkter. 

– Genast när barnen kommer hit i början av sommaren brukar de fråga när vi ska åka. Där brukar vi grilla, simma vid den långgrunda stranden och ha en riktigt härlig sommardag. Vi gör en utflykt i juni och en i augusti. 

Hackman lyfter teamet bakom Sommarfrittis som en av de vinnande faktorerna bakom ännu en  lyckad sommarsäsong. 

– Vi har ett väldigt kompetent och positivt gäng som jag till hundra procent kan lita på i alla situationer med barnen. Vi har suverän mat och en egen kock. Vi är alla här för att barnen ska få ett så minnesvärt sommarlov som möjligt under de veckor de hänger med oss. Också jag smittas av sommarlovskänslan när jag får vara här med barnen!