Värdefullt med någon som väntar på en varje dag - Folkhälsan

31 augusti 2020

Värdefullt med någon som väntar på en varje dag

Egen lunchrestaurang, nya vänner och varm gemenskap. I kärncentrum av Ekenäs på Prästängsgatan ligger Folkhälsanhuset Seniora.

Läs mer om att bo på Folkhälsan

– Vi har ett väldigt fint gäng som bor i det här huset. Många kommer just för gemenskapen.

Det konstaterar enhetschef Susanne Lindgren när hon öppnar dörren till terrassen där vårens planteringar tar ut det sista av sensommaren. Det här är hennes sjätte år i huset.

– Hit ut kan man komma om man vill dricka sitt eftermiddagskaffe i lugn och ro. Här är solen varm och behaglig.

Två olika boendealternativ

Folkhälsan erbjuder två olika boendealternativ i Seniora-huset. Antingen en egen lägenhet eller ett eget rum i gemenskapsboendet. I huset finns 24 egna bostäder, medan gemenskapsboendet har rum för åtta personer samtidigt. 

– Gemenskapsboendet har visat sig vara ett välfungerande koncept. Här får du ett helt eget rum med ett eget badrum. Utanför finns ett vardagsrum dit du alltid kan komma för att umgås med de andra. Här har du också alltid sällskap vid måltiderna. Maten smakar ju oftast bättre i sällskap! 


Måltider och städning ingår för dem som bor på gemenskapsboendet.

– Det är ett väldigt enkelt och tryggt sätt att bo. Vi skräddarsyr servicen åt var och en. I början behöver man kanske lite hjälp, senare kan man fylla på vartefter man behöver mera stöd i vardagen. Vår personal besöker gemenskapsboendet regelbundet enligt invånarnas behov, men här finns alltså inte personal dygnet runt.

– Det gör mig alltid väldigt varm inombords när jag ser att personer så här på äldre dagar hittar nya vänner och nya sammanhang, berättar Lindgren.

Bra läge med service runt omkring

På första våningen ligger lunchrestaurangen. Här äter många av husets invånare, men även utomstående lunchgäster. På gångavstånd finns en affär, ett apotek och goda förbindelser med tåg och buss. Runt hörnet finns fina promenadspår. Att simhallen finns i närheten brukar uppskattas.

– Också de som bor i hyreslägenheterna verkar ha ett fin gemenskap. Många äter lunch tillsammans, simmar tillsammans och håller koll på varandra. Jag tror att det är värdefullt att ha någon som väntar på en varje dag.

Det som skiljer Folkhälsans hyreslägenheter från en vanlig hyreslägenhet är att det finns ett trygghetslarm som hör till. Här finns också möjlighet att köpa hemtjänst från Folkhälsan. 


– För den som har gröna fingrar är det fritt fram att plantera en egen blomrabatt ute på terrassen. Tillsammans med Folkhälsans förbund ordnades en planteringsgrupp i fjol. Utöver det har vi också haft högläsningsgrupp, gymnastik och diskussionsgrupper. Det har skapat en bra stämning i gruppen.

God gemenskap med nya vänner

Lindgren berättar om ett av husets födelsedagsbarn som nyligen bad sina egna barn återkomma med uppvaktning en annan dag.

– Hon sa “Ni får komma i morgon, för i dag ska jag fira med min familj här på gemenskapsboendet!”. Och med familj avsåg hon sina grannar här på samma våning. Det tog jag som ett kvitto på att vi har lyckats med vår målsättning, säger Lindgren med ett skratt. 

Hon tror att många känner sig oroliga för att ta det där steget till ett nytt boende.

– Av erfarenhet vet jag att det ofta tar en stund innan man har kommit till ro, men det är helt normalt. Man ska låta det ta tid. Men de som kommer i tid får också mest ut av det goda vi har att erbjuda här.

– Tveka inte att ta kontakt, så visar jag nya intresserade runt i huset. Man kan komma många gånger för att säkerställa att det känns rätt. Vi har många goda erfarenheter av personer som har fått många goda år här hos oss. 

Här kan du läsa mer om att bo på Folkhälsan.