Nytt i Jakobstad – nu öppnar våningen Valter för personer med stort vårdbehov - Folkhälsan
17 januari 2020

Nytt i Jakobstad – nu öppnar våningen Valter för personer med stort vårdbehov

En efter en flyttar de in på den splitternya våningen Valter. Carola Nyman och Katarina Bredbacka välkomna nya invånare på Östanlid.

Bo på Folkhälsan

Sedan tidigare erbjuder Folkhälsan boende för personer som är i behov av trygg och kärleksfull omvårdnad dygnet runt. I samma hus finns redan våningarna Victor och Elise samt Betsy, men i mitten av januari slog även nya Valter upp dörrarna. 

– Det har varit så spännande att få börja helt från början. Vi har ju Victor och Elise sedan tidigare, så vi är vana vid den här typen av verksamhet. Ändå är det lika roligt varje gång, att få starta upp en helt ny våning med helt egna rutiner, säger enhetschef Katarina Bredbacka.

– För oss är det viktigt att vi inte kopierar alla rutiner rakt av från andra våningar, utan den nya personalen ska få hitta sitt sätt att jobba. Då blir det oftast bäst.

Den nya våningen Valter har 16 platser. I några av rummen bor redan nya inflyttade. Resten fylls på efterhand. 

Det finns ingen som kan säga att “så här har vi alltid gjort”, utan nu bygger vi upp en helt ny agenda baserad på Folkhälsans värderingar

– Det har varit ett organiserat kaos under de senaste veckorna, skrattar Carola Nyman som är vårdansvarig sjukskötare.

– Vardagen ska fungera när alla flyttar in. Att bygga upp allt, både för personal och för de som ska bo här, handlar om både smått och stort. Dagarna innan alla flyttade in handlade långt om att pilla av etiketter och se till att allt från fruktkorgar till vårdutrustning finns på rätta platser. 

Mest nöjda är Bredbacka och Nyman över att rekryteringen av personalen gick långt över förväntan.

– Allihop som börjar jobba här har det lilla extra att bidra med. Trots att det inom vården pratas mycket om personalbrist hade vi tur den här gången. Vi fick många sökanden och vi har ett fint gäng som kommer att lägga guldkant på den här våningen, men precis som alla andra så har vi ju stort behov av vikarier i hela huset, säger Bredbacka.

– Vi har en bra mix av både yngre och äldre. På Östanlid är vi vana vid att ta hand om personer i livets slutskede. Personer med stort vårdbehov är dessutom vår specialitet. Vi kan erbjuda en varm, trygg och personlig vård varje dag, säger Nyman. 

På Östanlid i Jakobstad finns även rehabilitering, fysioterapi, dagverksamhet och hälsofrämjande aktiviteter för alla åldrar. I snitt 300 personer kommer hit varje dag för att trivas och träffas.

– Synergierna som uppstår i huset är väldigt värdefulla för oss. Vi har ett tätt samarbete med till exempel dagiset, talterapin och fysioterapin. Det är behändigt när det finns nära, säger Bredbacka. 

På Valter erbjuds enkelrum med egen toalett och dusch. Förutom de egna rummen finns ett gemensamt kök samt ett ljust och fräscht allrum med stora fönster.

– Visst är det kul när man blir så här inspirerad av att öppna något helt nytt. Det finns ingen som kan säga att “så här har vi alltid gjort”, utan nu bygger vi upp en helt ny agenda baserad på Folkhälsans värderingar, säger Nyman.

– Vi ska helt enkelt erbjuda god helhetsvård dygnet runt, med ditt vårdbehov, din personlighet och din livserfarenhet som utgångspunkt, avslutar Bredbacka.  

Har du frågor om Valter?
Hör av dig till Katarina Bredbacka
044 788 6006
katarina.bredbacka@folkhalsan.fi