Förväntan ligger i luften inför nybygget vid Emeliehemmet i Karleby - Folkhälsan

15 juni 2020

Förväntan ligger i luften inför nybygget vid Emeliehemmet i Karleby

I början av augusti beräknas 60 nya lägenheter stå klara invid Emeliehemmet. Nina Karvonen är ivrig när verksamheten växter.

Bo på Folkhälsan.

– Jag har jobbat i det här huset sedan 2011 och nu står vi inför den största utvecklingsfasen på länge. Det är spännande när det händer! Jag trivs också bäst själv när det är lite press på. Då jobbar jag bättre, berättar enhetschef Nina Karvonen.

På Sjukhusgatan i Karleby där Emeliehemmet är beläget hyr Folkhälsan ut bostäder och driver en lunchrestaurang. Här finns 17 hyreslägenheter i storleksklassen 30-65 kvadrat. Karvonen ansvarar för hemtjänsten och lunchrestaurangen.

– I min roll måste man vara insatt på många olika områden. En dag sitter jag med renoveringsfrågor, en annan med vårdfrågor. Däremellan är det fakturering och kontakt med alla våra härliga seniorer. Man måste vara lite av en mångkonstnär, skrattar Karvonen.

Mer än bara ett hus

Emeliehemmet beskriver hon som en familj. Det här är inte bara ett hus, det är också en gemenskap. 

– Så länge husets hyresgäster kommer till mig med sina mobiler och andra små problem är jag nöjd. Då vet jag att vi är på rätt spår. När de vågar fråga och vända sig till mig i frågor som egentligen inte är mitt område. Jag hjälper så gärna - och de är tacksamma för så lite!

 

 

De flesta som bor i huset använder sig också av Folkhälsans hemtjänst. Alla äter också i lunchrestaurangen på bottenplan. 

– Här har vi världens bästa mat. Våra hyresgäster brukar vara så nöjda när de själva får komma med önskemål och kockarna verkställer.

– När vi kör ut mat till våra hemtjänstkunder utanför Emeliehemmet har vi faktiskt fått feedback från anhöriga att personer som har haft problem med kosten äntligen gått upp i vikt. Vi har näringsrik och välsmakande kost i stora portioner.

Gemenskapen på Emeliehemmet växer

Som bäst borras det flitigt och byggarbetare går av och an ute på gården. Den 1.8 förväntas grannhuset till Emeliehemmet stå klart. Hit kommer drygt 60 nya bostäder som ägs av bland annat Kulturfonden, Heim, Samfundet Folkhälsan rf och De Gamlas Hem i Gamlakarleby stad r.f, men även av privatpersoner. Lägenheterna kommer att hyras ut åt seniorer.

– Vi välkomnar med spänning alla nya hit till vår gemenskap. Folkhälsan kommer naturligtvis att erbjuda hemtjänst och bistå med program och aktiviteter. Det byggs också ett nytt gym i de nya lokaliteterna.

Under året kommer Folkhälsan också att ta över serviceboendet Alma och Alfred som redan finns i huset. 

– Vi är stolta över att vara den enda vårdaktören här i stan som kan garantera vård på båda inhemska språken. Från och med hösten blir vi ett betydligt större gäng här på Sjukhusgatan!

Karvonen är själv närvårdare i grunden, men har byggt på med förmansutbildningar. I sitt jobb balanserar hon mellan de tre benen ekonomi, personal och kunder.

– Att personalen och kunder trivs - det är det viktigaste. Utan välmående personal och nöjda kunder finns heller ingen ekonomi. Människokontakt är det som driver mig i arbetet. Här finns det mycket glädje och välvilja i väggarna.

Här kan du läsa mer om Folkhälsans Emeliehemmet.