Daghemmen fylls sakta men säkert - “Äntligen får vi leka ihop igen!” - Folkhälsan

27 maj 2020

Daghemmen fylls sakta men säkert - “Äntligen får vi leka ihop igen!”

Efter många veckor hemma har en stor del av barnen ivrigt återvänt till Folkhälsans daghem. Häng med in på Folkhälsans daghem i Träskända och i Hyvinge!

Läs mer om Folkhälsans daghem

Ungefär 60 % av barnen är tillbaka på Folkhälsans daghem i Träskända. Enhetschef Bodil Monthén-Kettunen berättar att glädjen bland barnen har varit stor.

– Ja, det har verkligen synts på barnen att de har saknat sina kompisar och är glada över att vara tillbaka på dagis. Som minst hade vi kring 10 barn, men nu börjar fler återvända. Det är roligt att vi börjar vara på gång igen!

Folkhälsans daghem i Träskända består av ett gäng på cirka 60 barn. Här erbjuds också förskola och språkbad, allt som allt fyra grupper. 

– Vi har lagt om vår dag så att vi börjar ute. Föräldrarna lämnar av barnen ute på gården och så kör vi igång dagen där istället. Vi har förmånen att ha en härlig terrass så vi har faktiskt ätit morgongröten utomhus. Gröten har smakat extra gott där!

Monthén-Kettunen berättar att coronakrisen har lärt personalen att det mesta som man kan göra inomhus faktiskt går att förverkliga utomhus.

– Faktum är att vi människor mår lite bättre av att vistas mycket utomhus. Jag tror faktiskt att terrassen kommer att vara i flitigare användning också efter coronan. Vanligtvis brukar vi vara mycket utomhus, men nu har vi ökat ytterligare. När vi väl får igång en rutin märker vi att det mesta också går att göra ute.

 
Alla har vant sig snabbt

Inomhus har personalen fokuserat på att ställa fram leksaker som är enkla att rengöra. Också städningen har utökats. 

– Vi som jobbar på daghemmen har hygienen i ryggmärgen. Vi har alltid varit noggranna med handtvätt, men nu gäller det förstås att vara ännu mer observant. Men det har gått bra. Barnen har varit duktiga.

 

Monthén-Kettunen berättar att barnen är medvetna om situationen och att personalen bemöter barnen på deras nivå.


– Häromdagen kom ett barn till dagis, sprang upp i famnen för en kram, men ångrade sig mitt i för att konstatera “Hoppsan, Corona! Vi borde inte kramas!”. Men det är förstås omöjligt att hålla distansen till barnen. På dagis måste de få tröst, få sitta i famnen och ha fysisk närhet.

– Därför har vi varit tacksamma för att föräldrarna har respekterat vår uppmaning om att vara uppmärksamma på symtom som feber och hosta. Ingen ska komma till dagis med symptom och det har också gjort att våra barn har varit friska i vår. 

En tid som fört oss närmare varandra

Också på Folkhälsans daghem i Hyvinge är cirka 70 % av barnen tillbaka i vardagen. Enhetschef Tarja Mäkinen berättar glädjen bland barnen har varit stor.


– Vi har hållit en tät kontakt med familjerna även när många av barnen var borta från daghemmet, men visst har vi saknat barnen - och barnen har saknat varandra. Nu är det roligt att ses igen! 

Trots rådande omständigheter tillägger Mäkinen att det här har varit en tid som har svetsat samman personalen. 

– Om vi ska se det från den ljusa sidan så har coronakrisen lärt oss massor om varandra. Vi-andan är starkare än någonsin. Vi har lärt oss använda nya verktyg och att uppskatta små saker i vardagen.

– Vi har haft fågeltema och gjort fågelholkar. Vi har varit mycket ute i naturen och samlat material till olika pyssel. Häromdagen frågade ett av barnen om vi kunde gå ut på en solskenspromenad - och visste kunde vi det! Barnen tycker om att vara ute och utforska sin närmiljö.

– Vi har också sått och planterat i våra odlingslådor. Nu gäller det att vattna, så vi får skörda längre fram!

Den här veckan firar förskolebarnen sin skolavslutning via videolänk.

– Vi ser mycket fram emot att ordna vår lilla ceremoni uppe på en kulle här nära. Vi sänder live till föräldrarna när barnen får diplom och blommor. Vi ska också fota bilder på barnen och skicka åt familjerna så de har minnen från den här speciella våren när barnen gick ut förskolan.


Här kan du läsa mer om Folkhälsans daghem.