Tog initiativ till stödsamtal för vårdpersonal - Folkhälsan
27 mars 2020

Tog initiativ till stödsamtal för vårdpersonal

– Jag känner ett ansvar för mina kolleger som är i tjänst och som jag vet att har det tungt. De tvingas kämpa mot corona-viruset på ett annat sätt än vad jag gör som sitter i karantän. Det här säger Carita Gullans, psykoterapeut och familjerådgivare vid Folkhälsan på Åland.

Efter hemkomst från en resa till Kimito, är hon nu i karantän. Carita vill använda sin tid i karantän till att ta emot samtal från kolleger i vårdbranschen och att ge dem handledning och stöd.

– Jag funderade över vad just jag kunde göra för att hjälpa till med i den här krisen. Då vaknade tanken på att jag kan ge stöd åt vårdpersonal.

Under sin tid i karantän för hon dagbok på sin facebook-sida.

– Jag känner behov av att skriva av mig själv, mina tankar och funderingar varje dag. Jag funderar över hur familjerna har det där ute och kommer med råd och tips. Jag rekommenderar att föräldrar går in och tittar om de finns något som kan hjälpa just dem.

Hon är samtidigt medveten om att det är många som inte känner för att läsa inlägg på social medier just nu.

– Det handlar om att kunna ta hand om sina känslor. All den här oron handlar ju om känslor. Oro för att själv bli sjuk, oro för nära och kära och oro för patienterna, det blir en enorm press. Man måste vara fokuserad och göra rätt saker i rätt tid och hålla sig uppdaterad. Vårdpersonalen går på helspänn.

Det kan innebära att nattsömnen blir lidande för många som jobbar i vårdbranschen.

– Man behöver någon att prata med. Går man på högvarv så blir också sömnen förstörd. Stressen kan utlösas på ett eller annat sätt och då finns det risk att det kan gå ut över familjemedlemmarna.

Carita säger att det är många småbarnsföräldrar som ringer och har det tungt, när barnen inte kan gå till dagis och bli aktiverade där.

– Här på Åland har vi startat samma lek som de också gjort i Helsingfors som heter ”hitta nallen”. Och då sätter man en nalle någonstans och barn som är ute och leker kan söka nallar i grannskapet.



En dag kommer vi att andas ut av lättnad, men vi är inte ännu där, säger Carita Gullans.

Tips till vårdpersonal är att komma ihåg att ta hand om sig själva.

– Försöka få utlopp för stressen genom att dagligen införa en rutin. Exempelvis yoga, meditera, löpa eller cykla. Något som gör att man får igång sitt eget må gott hormon.

Det är okej att be nära och kära om hjälp, att gråta om det känns så. Även skratta så mycket det går.

– Vi är nu i en kris och det är på riktigt tillåtet att visa känslor. Och de kan komma ut på alla möjliga sätt som man kanske inte hade räknat med. Vi får tillåta oss själva att vara mänskliga.

Carita Gullans säger att vi efter krisen kommer att känna lättnad och andas ut och skratta men vi är inte där ännu. Hon ger detta tips till familjerna:

– Prata även om andra saker än corona. Intressera er för hur barnens dag har varit. Inför mysiga stunder som inger stabilitet.

Inge barnen en känsla av att vi har det bra här hemma. Inge barnen också hopp om att saker och ting kommer att bli bra men vi måste bara igenom detta först.

– Barn är kreativa, ta vara på det och gå in i deras lekar. Man kan alltid lära sig något av varandra. Närhet och kärlek är nu det allra viktigaste. Alla behöver det, för det lugnar även den mest stressade.

Ännu ett tips är att skapa en oros-burk, dit kan barnen sätta sina teckningar som de ritat av corona. Vuxna och större barn kan skriva ner sina tankar och sedan lägga tankarna i burken.

– Låt burken stå kvar och kommer oron igen så fortsätter man använda den.

Carita ger samtalshjälp främst till Åland.

– Det finns även andra psykoterapeuter som gått ut med samma budskap på fastlandet. Men jag vet att det finns brist på svenskspråkiga psykoterapeuter på fastlandet och nekar ingen så länge det finns tider kvar.

Ännu har inte Carita fått samtal som inte kunnat avhjälpas här och nu, säger hon.

Flera tips och råd finns i Caritas dagbok Ungdomsverkstaden på facebook-sidan GullansCare.

Folkhälsan på fastlandandet håller på och lägger upp ett internt system med möjlighet till stödsamtal för sin egen personal inom social- och vårdsektorn.

Lyssna till Ålands radios intervju med Carita Gullans.

Bilden högst uppe av Carita Gullans är fotograferad av Patrik Lundström.