”Ett hem för vänner” – Nystugan firar 40 år av gemenskap - Folkhälsan

18 november 2020

”Ett hem för vänner” – Nystugan firar 40 år av gemenskap

Självbestämmanderätt och gemenskap är nyckelord på Nystugan i Esbo. Här trivs både hyresgäster och personal finfint och i höst firas servicehemmets 40-årsjubileum.

Den ursprungliga planen var att ställa till med en stor fest och att fira jubileumsåret riktigt ordentligt. Det är ju trots allt inte varje dag ens hem fyller 40 år. Men liksom för många andra blev planerna ändrade och en stor fest fick ge vika för ett mera småskaligt firande. På Nystugan i Esbo gör ändå både personal och hyresgäster det bästa av situationen och hänger inte läpp, utan ser glatt framemot sin fest.

– Vi firar med en gemensam middag för hyresgästerna och dem som jobbar här, berättar Ada Norta, som jobbar som vårdare på Nystugan.

Nystugan i Esbo är ett servicehem för personer som vill bo självständigt, men som behöver stöd i de dagliga aktiviteterna på grund av en funktionsvariation. Personal finns till hands dygnet runt så att hyresgästerna ska kunna leva en vardag enligt sina önskemål, förväntningar och behov.

Till vardags deltar många av hyresgästerna i en hel del aktiviteter på Folkhälsanhuset intill, även om coronaepidemin satt många grupper på paus. Vardagen kantas av firande av olika högtider och ibland även resor. Under tidigare år har gänget åkt på såväl kryssningar som bussresor, och också rest ner till södern ett antal gånger, vilket både hyresgästerna och personalen minns med värme.

Under åren har det blivit många resor. Den första resan till Alicante minns såväl hyresgästerna som personalen med extra värme. 

Från Baggböle till Hagalund

Nystugan kan stoltsera med att vara det första finlandssvenska boendet för personer med funktionsvariationer. Initiativet till ett självständigt boende för unga vuxna med fysiska funktionsvariationer togs av Gustaf Amnell, överläkare på Folkhälsans rehabiliteringsavdelning, sedermera Habben. Och den 7 april 1980 öppnades Nystugan, som på den tiden fanns i Baggböle, och de första hyresgästerna kunde flytta in.

Annika Juslin och Olli Heikinheimo hör till Nystugans första hyresgäster, och har trivts bra genom åren. Då Folkhälsans hus i Esbo stod klart 2010 flyttade även Nystugan dit. Båda upplever flytten som något positivt, även om de minns en oro från tiden innan flytten.

– Här har vi fantastiska utrymmen och nära till aktiviteter. Läget är centralt och det är smidigt med metro här intill, berättar Marina Jansson, som jobbar som vårdare på Nystugan.

Gemenskapen på Nystugan är stark, men det finns även utrymme att vara för sig själv då man önskar det. 

Guldkant och gemenskap

Stämningen på Nystugan är varm och familjär. Det märks inte minst genom humorn som blomstrar, skrattet är aldrig långt borta.
–Här går det bra att prova på något nytt, de flesta är direkt med på nya saker. Det finns en möjlighet att tillsammans skapa en guldkant i vardagen, berättar Norta.

Inför Nystugans förra jubileum för snart tio år sedan tillfrågades hyresgästerna om vad det är som är speciellt med att bo på Nystugan. Gemenskapen och den goda relationen mellan såväl hyresgäster som personal blev svaret då och så även nu.
– Gemenskapen är huvudsaken, säger Heikinheimo.

Också självbestämmanderätten värdesätts starkt, och hyresgästerna skapar sin vardag enligt det som passar dem själv. För Juslin är det också viktigt att det finns utrymme att vara för sig själv då man behöver det.
–Jag får vara ensam när jag vill det.

Även för Jansson och Norta känns gemenskapen på Nystugan speciell, och som något de värdesätter och gärna jobbar för.
– Vi försöker se och höra alla, både hyresgäster och personalen. Målet är att skapa en så bra vardag som möjligt, och det tycker jag vi lyckats med, säger Jansson och får medhåll från de övriga.

– Nystugan är verkligen en speciell plats, det här är nästan som ett gäng vänner som flyttade in i ett kollektiv en gång i tiden. Här kan man känna varandra genom livet eller få alldeles nya vänner, säger Norta.

Text: Annika Sjöblom

Bild: Nystugans personal