”Folkhälsans upplägg går mera på djupet” - Folkhälsan
20 oktober 2020

”Folkhälsans upplägg går mera på djupet”

Hanna Rothberg är mycket nöjd över att hon inledde studierna till motionsrådgivare (YE). Nu får hon en yrkesexamen i idrott och blir samtidigt auktoriserad personlig tränare. Studierna inleddes i september 2019 och hon blir klar till julen.

Läs mera och ansök

Hanna Rothberg tycker att utbildningen motsvarat hennes förväntningar.

– Jag ville lära mig mera om anatomi och om kroppen överlag. Jag jämförde med utbildningar i Sverige eftersom jag bor på Åland, men gillade Folkhälsans upplägg mer, utbildningen verkar gå mera på djupet än många andra. Jag var speciellt intresserad av PT-utbildningen (personal trainer).

Hanna är 32 år och har från tidigare en kandidatexamen i företagsekonomi med inriktning på turism och marknadsföring. På grund av en ögonsjukdom som omöjliggjorde allt för mycket arbetande vid en skärm eller läsande, behövde hon hitta en ny inriktning efter två år av sjukskrivning.

– Jag gick som lärling för att börja coacha CrossFit, och byggde sedan på med CrossFit Level 1 samt Eleiko Strength Coach Level 1 medan jag jobbade som coach.

Hanna var speciellt intresserad av Personal Trainer-utbildningen vid Solvalla.

Uppdaterar våra coacher om skador

Tillsammans med sin man Alexander och fyra andra delägare driver Hanna sedan april månad i år CrossFit-boxen Islands of Granit i Mariehamn.

–  Det är tufft, men framförallt är det fantastiskt roligt och givande. Jag gör allt från administrativt arbete till att leda grupper. Jag har huvudansvaret för allt som rör träningen och coachningen och coachar även själv.

Utbildningen på Solvalla gav Hanna mycket kunskap som hon har haft användning för i sitt arbete. Hon lärde sig mycket om bland annat anatomi men också om skador.

–  På de områdena hade jag minst förkunskaper. Jag ser också till att våra coacher är uppdaterade om medlemmars eventuella skador eller andra hinder, och att de vet hur de kan modifiera övningarna och om någon övning bör undvikas.

Gymmet på Solvalla i Esbo.

Hanna arbetar också med PT och med kostrådgivning och har gått en omfattande tilläggsutbildning inom kostrådgivning online, för att kunna arbeta med klienter som önskar den typen av personlig rådgivning.

Ett mångsidigt jobb

Veronica Granqvist, 29 år, studerade till idrottsledare på Solvalla åren 2007-2010 och fortsatte sedan med att utbilda sig till massör på Norrvalla 2010-2011. Ett år senare startade hon ett enmansföretag ”Massage Rhomboideus” i Borgå. Sen blev det flytt till Nagu och familjen fick sitt första barn. Till julen blir hon klar motionsrådgivare (YE) med en yrkesexamen i idrott och samtidigt auktoriserad personlig tränare. Hon började utbildningen i september 2019.

 – Jag ville utbilda mig till personlig tränare för att kunna hjälpa mina massageklienter men också med tanke på övriga invånare på Nagu som många efterfrågat PT-tjänster.

Veronica säger att utbildningen var mera krävande än vad hon väntat sig.

– Det är ett otroligt mångsidigt jobb att vara personlig tränare. Man ska ha koll på så mycket i sin klients liv. Det är ett väldigt givande och intressant yrke! 

Fortsätter som företagare

Hon ville vidareutbilda sig och utveckla sig som massör och hakade därför på utbildningen för att ta en yrkesexamen som motionsrådgivare i kombination med PT.

 – Jag kommer att fortsätta med mitt företag. Jag behöver smälta all ny kunskap jag inhämtat och se vad som kommer sedan. Jag har inga klara planer ännu, vi får se vad det blir.

Veronica tränar mest hemma och gör långa promenader med bordercollien Enya.

Enda utbildningen på svenska i sitt slag

Om du studerar till en yrkesexamen i idrott (Motionsrådgivare YE) vid Solvalla, kan du kombinera det med att bli en auktoriserad personlig tränare. Endast på Solvalla i Esbo kan du få den här utbildningen på svenska.

– Utbildningen har både en europeisk licens Europe Active (EA) som fyller europeiska standardkrav och en inhemsk licens för PT-utbildningen, APT (Auktoriserad Personlig Tränare), berättar Stefan Westerback som ansvarar för utbildningshelheten vid Folkhälsan.

En ny omgång studerande antas som bäst till utbildningen som börjar i januari 2021. Efter färdig utbildning blir du Motionsrådgivare (YE).

Stefan Westerback, PT-manager.