Folkhälsans tidigare vd Mikael Ingberg

"Jag stortrivdes på Folkhälsan"

Mikael Ingberg står på trappan och vinkar åt oss utanför hemmet i Täkter. Vi har kommit lite för tidigt och sitter i bilen för att låta tiden gå. – Kom in, kom in, ropar Ingberg.

Vi sätter oss i matsalen intill köket. Ingberg bjuder på tigerkaka som han själv bakat.
– Den var kanske lite för länge i ugnen, säger han.
Dottern Sara hjälper till i köket med att koka och sätta fram kaffet åt fotografen och redaktören.

Tog över efter Isaksson

Mikael Ingberg kom till Folkhälsan efter ett år i ledningen på Aktia sparbank. Före Aktia hade han tjänstgjort på Pellervo ekonomiska forskningsinstitut som forskningsdirektör. Nu tog han över som verkställande direktör på Folkhälsan efter Per-Erik Isaksson. I några månader arbetade Ingberg parallellt med Isaksson som introducerade honom till organisationen, innan han själv tog över rodret.

– Folkhälsan hade vuxit till sig mycket under Isakssons tid. Organisationen var inte mogen för sin nya verklighet. Mitt första jobb blev att strukturera upp organisationen, berättar Ingberg.

Han märkte att det fanns oerhört mycket kompetens inom Folkhälsan. Med ledarskapet var det lite si och så.

– Det hade uppstått informella hierarkier. Folk tog sig roller som de inte hade. På ett sätt var det ju bra att det fanns dom som tog ansvar och gjorde beslut där det behövdes.

Folkhälsan tog hand om Karis stads hälso- och socialvård

Knappt hade Ingberg hunnit börja med utmaningen att bygga upp en fungerande organisation och ett nytt ledarskap, innan en ny stor utmaning stod för dörren.

– Folkhälsan hade förhandlat fram ett föravtal om att ta över Karis stads hela hälso- och socialvård. Det här var 10-15 år innan den egentliga kommersialiseringen av den kommunala hälso- och socialvården inleddes på allvar på nationell nivå.

Det fanns ett föravtal men alla detaljer och innehållet i samarbetet och övertagandet behövde pusslas ihop.

– Det fick stor nationell uppmärksamhet i media att Folkhälsan tog över hälso- socialvården i Karis. Men det blev ett tufft jobb att få ihop det hela till en fungerande verklighet på en mera konkret nivå.

Stefan Mutanen utsågs till chef för Mjölbolsta friskvårdsdistrikt. Christer Holmström hade det ekonomiska ansvaret.

– Det var en tuff utmaning och rent ut sagt väldigt råddigt innan Stefan och Christer fick ordning på det hela.

Både Mutanen och Holmström skötte det hela så bra att de flyttades över till Samfundet på nya ledarposter, Mutanen blev vd efter Ingberg och Holmström ekonomidirektör.

Folkhälsan omorganiserades till flera olika bolag

Mikael Ingberg satt med i dåvarande penningautomatföreningens RAY:s styrelse.

– Jag blev god vän med utdelningschefen och tillsammans satt vi ofta och funderade över hur privatiseringen av hälso- och socialvården påverkade konkurrensen mellan tredje sektor organisationer som Folkhälsan och de helt privata bolagen.

Det viktiga var att se till att de allmännyttiga organisationerna inte fick ojusta fördelar i relation till de privata företagen. De behövdes mera transparens i hur det ekonomiska sköttes inom tredje sektorn.

– Därför bolagiserade vi Folkhälsan så att all den verksamhet som erbjuder kommunerna köpservice-tjänster, skildes ut från den ideella verksamheten som fick understöd från tidigare RAY, numera Veikkaus.

Det här ledde också till att de lokala och regionala Folkhälsan-föreningarna fick in sina representanter i det nyskapade Förbundets högsta organ.

En kontaktyta till samhällets sämre lottade

Jobbet som verkställande direktör gav Mikael Ingberg en insyn i olika samhällsproblem som han inte hade haft tidigare.

– Med en trygg borgerlig bakgrund var det lärorikt och nyttigt för mig att genom Folkhälsans verksamheter, som till exempel barnhemmet som fanns i samma hus som huvudkontoret, få en direkt kontaktyta till hur samhällets sämre lottade hade det.

Det här öppnade också ögonen för hur väldigt dedikerad personalen var.

– Allt det här bidrog till trivseln och Folkhälsan är nog den arbetsplats jag trivts allra bäst på. Det kändes fint att få jobba i en sådan organisation. Det märktes att personalen kände att de arbetade med något viktigt och meningsfullt.

Mikael Ingberg brukade under sin tid som verkställande direktör, ibland ta fram gitarren för att förmedla senaste nytt från ledningen. Här spelar han för redaktören och fotografen. 

Ett alltför frestande erbjudande

Orsaken till att Ingberg sedan bytte arbetsplats berodde på att han fick ett erbjudande som han inte kunde tacka nej till.

– Jag trivdes fantastiskt bra på Folkhälsan, men jobbet som verkställande direktör på Aktia gick inte att tacka nej till, det var för lockande.

Aktia var i kris efter att en samgång mellan Aktia och försäkringsbolaget Pohjola hade strandat efter allt för mycket motstånd och Aktias tidigare verkställande direktör hade avgått. Ingberg hade fått ett rykte om sig att ha förmåga att reda upp organisationer som behövde ett krisledarskap.

– Aktia sågs som en representant för svenskheten i Finland och Pohjola som en purfinsk organisation. Det var som att försöka förena eld och vatten, som ministern och Sfp-ordförande Jan-Erik Enestam uttryckte det, berättar Ingberg.

Ingbergs uppgift blev även denna gång att städa upp och strukturera om i organisationen.

– Jag är ju ekonom och hankenit från början, så ur den synvinkeln passade jag ju bättre på Aktia än inom en social- och hälsovårdsorganisation, en bransch jag inte hade någon kunskap om innan jag började på Folkhälsan.

Ingberg har doktorerat i USA i nationalekonomi och även i kortare perioder innehaft olika lärar- och professorsvikariat inom ekonomisk utbildning.

De långsiktiga planerna har förverkligats

Från sin nuvarande utsiktspost som aktiv pensionär har Mikael Ingberg sett att Folkhälsan har förverkligat de långsiktsplaner och visioner som gjordes upp redan på hans tid.

– De många olika Folkhälsanhusen som planerades har blivit verklighet och Folkhälsans närvaro på centrala håll i Svenskfinland har stärkts märkbart. Min efterträdare Stefan Mutanen gjorde ett fantastiskt jobb.

Ingberg är glad över att Folkhälsans forskning fått större synlighet på senaste tiden.
– Folkhälsan är en fantastisk organisation och ser ut att bli bara bättre och bättre med åren.


Faktaruta

Vd åren: 1998 – 2002.
Före och efter Folkhälsan i yrkeslivet: Ordförande i Svenska folkpartiets ungdomsförbund Svensk Ungdom 1977–1979, PhD i nationalekonomi (disp. 1983), forskningsdirektör vid Pellervo ekonomiska forskningsinstitut (1989–98), efter Folkhälsan (1998–2002) vd för Aktia (2002–2008).
Ursprunglig hemort och nuvarande hemort: Uppväxt i Tenala, bor nu i Ingå.
Ålder: f. 23 juni 1951. 69 år.
Familj: Hustru Leena (f.59), lärare och forskare på Agrikultur-forstvetenskapliga institutionen vid HU, fårfarmare. Barn: Sara (f.88), Ruben (f.89), Jonatan (f.92).
Intressen: Spelar gitarr i band inom ramen för Ingå Arbetarinstitut.
Vad gör du nu? Bland annat verksam som ordförande i My Bromarv, ett utvecklingsbolag.

Text: Tomas von Martens
Foto: Mikko Käkelä

OBS! En intervju med tidigare vd Stefan Mutanen kan du läsa här.