Elsa mötte träskmonstret - Folkhälsan

25 augusti 2021

Elsa mötte träskmonstret

Valhalla Challenge och Family-evenemangen gick av stapeln i helgen på Norrvalla. På lördagen hölls det första FM-loppet i Finland i Obstacle Course Race (OCR). På söndagen hölls evenemang för barn, unga och familjer med betoning på rörelseglädje och gemenskap.

Läs mera om Valhalla OCR

Bilden uppe: Elsa Kuivamäki i farten under Valhalla Family. Foto: Lotta Vestlin.

– Vi hade ett träskmonster och ett Mudland-monster på Family-banan, berättar Lotta Vestlin, marknadsföringskoordinator på Norrvalla.

Barnen och familjerna skulle ta sig via träskmonstret och ge en high-five på vägen genom träsket. Monstret hejade och peppade dem vidare.

– Det var tänkt som en rolig grej, men träskmonstret var samtidigt en funktionär som fanns nere i vattnet och nära till hands om det skulle behövas hjälp, säger Vestlin.

Mudland-monstret hade samma uppgifter och satt i ett dike i Mudland så det var ett större område innan de kom till träskmonstret.

– Mudland bestod av vallar av lera med vattendiken emellan varje som de skulle upp och ned för.

Valhalla Family hade 304 deltagare på söndagen vilket var över förväntan.

– Uppslutningen var större än väntat för Valhalla Family, berättar Joakim Träskelin, idrottsproducent och en drivande kraft bakom Valhalla-evenemangen.

Träskmonstret Isak Forss väntar på barn och föräldrar. Foto: Lotta Vestlin.

Fint samarbete möjliggjorde lyckat evenemang

– Vi hade ett oerhört fint teamarbete som möjliggjorde att vi lyckades och responsen har varit mycket positiv från deltagarna, berättar Träskelin.

Till lördagens tävlingsklasser hade man 161 anmälningar.

– Vi hade siktet inställt på ungefär 200 deltagare för vardera dagen. Ett tjugotal förhandsanmälda dök inte upp i Valhalla Challenge och det kan säkert till stor del förklaras med personer som haft symptom, varit i karantän, eller andra corona-relaterade orsaker.

Antalet deltagare i tävlingsklasserna hoppas Joakim Träskelin blir med åren större när man når ut också till den finskspråkiga befolkningen.

– Nu hade vi konkurrens av Jukola-stafetten som tog en del av tänkbara deltagare i Valhalla OCR. Sen får vi se om vår FM-tävling får bredare acceptans. Vi ligger nog lite före i svenska Österbotten på den här fronten.

Familjer på väg mot ett hjälpsamt träskmonster. Foto: Lotta Vestlin.

Arrangören själv tog första finska mästerskapet

Joakim Träskelin tog själv den första FM-titeln i OCR (Obstacle Course Racing).
Men är det rättvist, du har väl kunnat smygträna på banan?

– Det är många som frågat och tänkt det, men jag har faktiskt inte hunnit göra det. All tid har gått till förberedelser och tvärtom märkte jag under tävlingen att jag inte var tillräckligt väl förberedd och hade svårigheter i många valsituationer.

– Men jag visste att jag var i god form och hade bra förutsättningar för att vinna, erkänner Träskelin.

När det gäller idrott så är Träskelin en mångsysslare. Han har kvalat in till Kalevaspelen nästa helg, där han ska tävla i 3 000 meter hinder.

– Jag ska tävla tillsammans med kända idrottare som exempelvis Topi Rantanen, säger han och skrattar. Jag har nog inte chans mot honom förstås.

Joakim Träskelin (116) på väg mot en FM-titel i OCR. Foto: Linus Lindholm.

OS-gren som målsättning

Målsättningen för FM-klassen i Valhalla Challenge är att på sikt få med också den yngre generationen.

– Vi har en FM-klass för 14-åringar och därifrån uppåt. Inom FOCRA (Finnish Obstacle Course Racing Association) ska vi arbeta aktivt för att få med också de yngre i den här grenen.

FOCRA är Finlands representant i det internationella grenförbundet World Obstacle/Fédération Internationale de Sports d'Obstacles (FISO).

– Inom det internationella förbundet är målsättningen att OCR ska bli en OS- gren 2028.

Läs mera om Valhalla OCR-evenemangen.

Foton: Lotta Vestlin och en bild av Linus Lindholm (startfältet med Joakim Träskelin)

Jennifer Antell tog en FM-titel i damernas OCR. Foto: Lotta Vestlin.

Prisutdelning i damklassen för FM i OCR. Från vänster: Ida Backlund (2:a), Jennifer Antell (1:a ) och Antonia Haga (3:a). Foto: Lotta Vestlin.


Foto: Lotta Vestlin. 

Bilden: Pontus Sjöblom kom in som tvåa efter Joakim Träskelin i FM i OCR i helgen. Foto: Lotta Vestlin.

Foto: Lotta Vestlin. 

Bilden: Susanne Blomqvist på väg upp ur röret. Foto: Lotta Vestlin.

Mudland-monstret Frida Johansson tar emot dem som rutschar ned i pölen. Foto: Lotta Vestlin.