Skolor får teater på turné – pjäsen (gem)ensam utforskar ensamhet - Folkhälsan
18 augusti 2021

Skolor får teater på turné – pjäsen (gem)ensam utforskar ensamhet

Elever i svenskspråkiga skolor med årskurserna 7–9 får tack vare ett samarbete mellan Folkhälsan och Wasa Teater ta del av TIU-föreställningen (gem)ensam. TIU står för teater i undervisningen, och det övergripande temat i pjäsen är ensamhet, där syftet är att utforska social hållbarhet.

Under coronapandemin har vi alla stundvis blivit påminda om hur det känns att vara ensam. Att inte få träffa sina vänner, klasskompisar eller släktingar. Vi har levt i ett undantagstillstånd och hela tiden sett fram emot en tid som inte präglas av social distans.

Men för en av tio finländare är ensamheten inte ett undantagstillstånd eller ett kort ögonblick, utan kanske ett helt liv. Under TIU-föreställningen (gem)ensam undersöks varför vi är ensamma och hur ensamhet påverkar våra tankar och vårt beteende.

Under föreställningen utforskar skådespelarna tillsammans med publiken ensamhet och social hållbarhet ur olika perspektiv.

– Vilken funktion har ensamhet spelat i människans historia? Hur kommer det sig att någon kan börja uppleva ensamhet som något man inte längre hittar någon väg ur? Vad kunde vi göra för att förändra situationen? säger regissör Carl Alm.

Eleverna reflekterar och utforskar tematiken under förarbete, TIU-programmet (teater i undervisningen) och efterarbete.

Wasa Teaters TIU-program 2021, (gem)ensam, är ett samarbete med Folkhälsan och är en del av organisationens 100-årsjubileumsprogram. Alla skolor med årskurserna 7–9 som undervisar på svenska erbjuds ett TIU-program utan kostnad tack vare Folkhälsans medverkan. Under hösten är redan 19 skolor inbokade för turnéföreställningar, i Österbotten och Nyland.

– Inom Folkhälsans hälsofrämjande arbete samarbetar vi kontinuerligt med skolan med att skapa och upprätthålla trygga relationer bland barn och unga. Vi jobbar för att förebygga mobbning och utanförskap, men lyfter även fram det trivselfrämjande perspektivet. Folkhälsan samordnar också vänelevs- och tutorverksamheten i de svenskspråkiga skolorna, säger verksamhetsledare Ari-Pekka Toivari och Maria Lingonblad som är sakkunnig i mobbningsförebyggande arbete i skolan på Folkhälsan.

Folkhälsan firar sitt 100-årsjubileum och vill vara med i satsningen.

– Ensamhet och utanförskap är ett hot mot hälsan. Speciellt under det senaste året har vi hört många unga som öppet redogjort för situationen och kopplingen mellan ensamhet och psykisk hälsa.

 

Föreställningen (gem)ensam får sin premiär 3.9.2021. Läs mera på Wasa Teaters webbplats. 

På bilden högst upp på sidan skådespelare Lina Ekblad. Foto: Frank A. Unger