Blev du utan studieplats? Då kan läroavtal vara något för dig! - Folkhälsan

07 juli 2021

Blev du utan studieplats? Då kan läroavtal vara något för dig!

Läroavtal är ett smidigt sätt komma in i en ny bransch. Du studerar och jobbar samtidigt som du får lön! Folkhälsans HR-chef Anna Litonius berättar mer om hur det går till.

Bli vårdassistent på Prakticum

Det finns många möjligheter att utforska för den som blivit utan studieplats i höst, eller för den som är intresserad av att byta bransch. På Folkhälsan går det att studera via läroavtalsutbildning inom social- och vårdbranschen. Hur går det till när man studerar via läroavtal?

– Ett läroavtal innebär att man studerar samtidigt som man jobbar och får lön. Det är ett sätt att utföra praktiskt arbete och samtidigt få en examen och bli behörig inom det man vill jobba med, säger Anna Litonius, HR-chef på Folkhälsan.

Hur lång tid det tar beror individens tidigare erfarenheter och mål. Det beror också på hurudant läroavtal det är frågan om, och var man befinner sig i Finland. För att utföra ett läroavtal krävs ett avtal mellan arbetsplatsen och en skola. Att utbilda sig till omsorgsassistent kan ta ungefär 8-9 månader.

 

Inom vårdbranschen finns det alltid jobb

Det finns många möjligheter när det gäller läroavtal, och det är upp till den studerande att sätta upp mål. Till exempel kan den som tidigare studerat inom vården, eller blivit omsorgsassistent via läroavtal, komplettera med ytterligare studier för att bli närvårdare.

– Det finns också andra alternativ som man kan komma överens om. De studerande måste själva hitta det som de är intresserade av, men det går alltid att kolla med oss om det är något som skulle kunna gå att förverkliga hos Folkhälsan, säger Anna Litonius.

Läroavtal är ett populärt sätt att genomgå studier och avlägga en examen.

– Intresset för att studera via läroavtal har definitivt ökat, och vi har haft många som kommit till Folkhälsan för att studera via läroavtal, vilket är roligt att se. Det är ett bra sätt att få trygghet i arbetslivet. 

För många kan det kännas tryggt att fortsätta jobba på samma ställe där man varit på läroavtal. På Folkhälsan anställer man ofta personer som gått på läroavtal.

– Det händer ofta att man fortsätter jobba vid Folkhälsan efter att man tagit en examen. Vi anställer jättegärna personer som gått på läroavtal hos oss. Inom vården finns det alltid plats - det är en bransch där det alltid finns jobb.

 

Ett sätt att integreras i det finländska samhället

Anna Litonius berättar att läroavtal kan vara en bra lösning i många olika situationer. För den som är ny i Finland och känner sig bekväm med att jobba på finska eller svenska, kan läroavtal vara ett sätt att komma in på arbetsmarknaden. 

– Det är ett jättebra sätt att integreras och komma in i samhället i Finland. Det hjälper även den ekonomiska situationen - man får ju lön för att slutföra studierna.

– Läroavtal passar dig som är nyfiken på att jobba inom vårdbranschen, som vill prova på det praktiska arbetet, eller om du inte kommit in på en utbildning på andra stadiet. För någon som vill byta karriär är det en ypperlig chans. På Folkhälsan får man vara med och forma sitt jobb. Om man vill vara med och skapa ett hem och trygghet åt människor så är det här ett bra sätt.