Nya ekonomichefen Joakim Bäckström ser fram emot att jobba på sitt modersmål svenska - Folkhälsan
19 januari 2021

Nya ekonomichefen Joakim Bäckström ser fram emot att jobba på sitt modersmål svenska

Efter en lång karriär inom läkemedelsbranschen vill han göra något helt annat. Sedan november är Joakim Bäckström Folkhälsan Välfärds nya ekonomichef.

Med 20 år bakom sig inom läkemedelskoncernen Roche kände Joakim Bäckström att det var dags att byta bana. Jobbet hade lett honom via olika ansvarsposter i Sverige och Schweiz och slutligen hem till Finland igen som finanschef för Roche Diagnostics.

–  Jag var i ett läge att jag ville göra något helt annorlunda. Jag har alltid värnat om det finlandssvenska, men aldrig jobbat i en finlandssvensk organisation. Nu ville jag prova på det! Jag hade en bra bild av Folkhälsan och visste att organisationen verkar inom en rad olika viktiga områden.

Åren i Schweiz lärde honom också att uppskatta den finländska social- och hälsovårdssektorn. 

– Eller egentligen kan man säga att jag uppskattar hela den finländska mentaliteten och välfärdssamhället. Det finns en god orsak att betala skatt. 

– I Schweiz var det kutym att alla mammor var hemma tills barnen var fem år. När våra barn började på dagis, betydligt tidigare än fyllda fem, fick de inget stöd för att de saknade språket. Ingen skulle särbehandlas. Det var tufft för dem. Schweiz är också på många avseenden ett ganska hårt land, trots att det fanns en rad goda sidor. Efter tre år insåg vi att det kanske inte var ett optimalt ställe för barnen att växa upp i. Då flyttade vi hem.

Bredare verksamhet än väntat

För två månader sedan tillträdde han sin post som ekonomichef. 

– Den första tiden har gått ut på att sätta sig in i bolagets struktur, lära känna alla medarbetare och få en helhetsbild. Det är ett stort maskineri och jag har mycket att lära. Det kommer nog att ta några veckor ännu innan jag kan säga att jag helt har landat i mitt uppdrag, skrattar Bäckström. 

 – Men klart är i alla fall att vi bedriver en högklassig verksamhet och att behovet av våra tjänster ökar i takt med att befolkningen åldras. Människor kommer alltid att behöva god vård och personlig service – och allra helst på sitt modersmål.

Bäckström tror på att den individanpassade vården kommer att vara avgörande i framtiden.

– Jag ser fram emot att lära känna den finlandssvenska gemenskapen och jobba för den. Det känns meningsfullt att arbeta med och för den.

Vilka av dina egenskaper gör sig bra i ditt nya jobb?  

– Medarbetarnas förtroende är viktigt. Utanför förtroende gör man inte mycket. Därför tror jag på att lyssna på personalen men sedan vara den som tar beslutet. De som berörs av besluten ska få sin röst hörd. 

 

– En annan egenskap är kanske att jag har lätt för att ändra åsikt, om någon kommer med bra argument. Det kan ju vara på gott och ont. Men jag klamrar mig ogärna fast vid en åsikt bara för att.

Mindre tidspress - mera analys


Bäckström tror på ett ledarskap där systemet fungerar utan att ledaren ständigt involveras.

– I ett av mina tidigare uppdrag hade jag som målsättning att göra mig själv obehövlig. Jag vill ha självgående medarbetare som vågar ta initiativ. Det ska finnas utrymme för att experimentera. En oumbärlig chef kan bli en bromskloss för maskineriet. 

–  Jag har redan sett att vi har en mycket kunnig personal och jag ser fram emot att komma igång på riktigt. Vi är faktiskt några nya på ekonomiavdelningen, så det här är en nystart för många av oss.

Vad ser du mest fram emot inom den närmaste framtiden?

 – Personligen tycker jag om att effektivisera och förenkla system och arbetsprocesser. Det hoppas jag få komma igång med. Jag hoppas vi ska få mer tid för att analysera det vi gör istället för att ständigt jobba under tidspress.

– Annat jag ser fram emot är att byta arbetsspråk till svenska. De senaste tjugo åren har jag närmast jobbat på engelska, så det är en intressant utmaning för mig att hitta de rätta formuleringarna i jobbsammanhang.

 

Joakim Bäckström
Titel: Ekonomichef
Ålder: 51 år
Utbildning: Redovisningsekonom från Hanken.
Hemort: Grankulla
Familj: Fru och två barn, 11 och 13 år, en tax