Tränarutbildning gav kompetens och större förståelse - Folkhälsan

10 juni 2021

Tränarutbildning gav kompetens och större förståelse

Mikael Nordman studerade på Norrvalla till en yrkesexamen i idrott och träning. Studierna pågick från hösten 2019 och till mars 2021 då han blev klar.

Mikael Nordman har sysslat med idrott i hela sitt liv och idrotten blev yrke när han i tiderna blev frilansande och sommarvikarierande sportjournalist på Sydin (tidningen Syd-Österbotten) i Närpes. På Vasabladet började Mikael 1995 och under en period på ungefär tio år var han tidningens sportchef. Idag har han en annan arbetsbild på VBL som planerare och redigerare av printtidningen – den tryckta upplagan av VBL.

– Jag är ingen grenidiot, men mest handlar det om friidrott och då i form av löpning. Jag har länge lett knattegrupper, nu tränar jag också ungdomar i intervallen 15 till 18 år.

Mikael tränar sin 15-åriga dotter i löpning. Själv föredrar han vanlig motionsidrott som exempelvis cykling, orientering och skidåkning.

Nu förstår man varför

Mikael studerade på Norrvalla till en yrkesexamen i idrott och träning. Studierna pågick från hösten 2019 och till mars 2021 då han blev klar.

– Allt funkade ju bra ända tills pandemin kom. Då blev en del av närstudiedagarna i stället på distans, men vissa helger träffades vi ändå på Norrvalla.

Studiernas betydelse för det egna tränaruppdragen har klarnat för Mikael allt mer i efterskott.

– De teoretiska delarna i fysiologi och biomekanik har gett en förståelse för varför man gör saker och ting på ett visst sätt. Man fick en förståelse för hur en människa fungerar fysiologiskt.
Mikael minns den allra första närstudiehelgen.

– Det var fysiologi och det blev lite av en chock först. Jag satt och undrade om jag skulle klara studierna. Det gick bättre sen när man kommit in i det lite mera.

 

Värt både tiden och kostnaden

Som sitt personliga yrkesprov hade Mikael valt styrketräning med fyra ungdomar.

– Träningen är planerad på förhand och utbildningsansvariga, Thomas Asp och Tom Andtbacka, följer med att allting går rätt till och i enlighet med det man lärt sig.

För den som funderar på att gå utbildningen till tränare betonar Mikael att det givetvis krävs att man är intresserad av att bli en tränare.

– För min del tycker jag att det var värt både tiden och kostnaden. Jag kommer kanske aldrig att arbeta på heltid som tränare, det får man se. Men nu har jag en formell kompetens och ett yrkesbetyg så förutsättningarna finns.

Läs mera om utbildningen här.