Majblomsförsäljningen börjar idag! - Folkhälsan

01 april 2021

Majblomsförsäljningen börjar idag!

Nu är det dags för ett av vårtecknen – majblomman dyker upp igen. På grund av de rådande omständigheterna ordnas majblomsförsäljningen både på nätet och lokalt, i de fall försäljningen går att ordna på ett tryggt sätt. Intäkterna går till Folkhälsanföreningarnas lokala verksamhet för barn, främst de populära simskolorna.

Läs mer om majblomman här

Årets majblomma är den samma som i fjol, då den inte såldes alls på grund av pandemin. Blomman är rosa-orange med en gul pistill. Försäljningen startar den 1 april och fortsätter fram till den 7 maj. Den traditionella majblomsnålen kostar två euro och majblomspinset fyra euro. Därtill finns en leopardfärgad specialmajblomma i begränsad mängd, som bara kan köpas på nätet.

Försäljning på traditionellt sätt och på nätet

Majblomsförsäljningen är en lokal insamling, som huvudsakligen sköts av Folkhälsans lokalföreningar. De insamlade medlen går till lokal verksamhet för barn, vanligtvis till sommarsimskolorna. I år sköts försäljningen också via nätet på www.majblomman.fi, då det på grund av smittskyddsmyndigheternas beslut och egna säkerhetsåtgärder kommer att vara svårt att genomföra den traditionella försäljningen på många orter. Majblomman finns också till försäljning i Luckorna.

 

Majblomman kommer att blomma på flera olika sätt i vår. Du kan bland annat få inspiration till att sticka en egen majblomströja eller –sockor under kampanjtiden. Ifall du delar inlägg med majblomstema på sociala medier ber vi dig tagga inläggen med #majblommanfinland och #folkhälsan.

Tradition sedan 1908

Majblomman är Finlands äldsta välgörenhetsmärke och introducerades av eldsjälen Greta Klärich. Hon var också initiativtagare till Mjölkdroppen i Finland, en föregångare till dagens rådgivningar. Det första majblomsmärket såldes i Finland år 1908, för att finansiera Mjölkdroppens verksamhet. I nästan fem decennier arbetade Greta Klärich för att förbättra förhållandena för dem som har det svårast i samhället. Efter att Mjölkdroppens verksamhet upplöstes tillföll rätten till majblomman Folkhälsan.