”Vi vill nå ut för att stöda och hjälpa andra!” - Folkhälsan
30 mars 2021

”Vi vill nå ut för att stöda och hjälpa andra!”

Amy Skogberg och Gustaf ” Gutte”Ahlroos har utbildat sig till mentala tränare på Solvalla i Esbo. Utbildningen gav dem mycket och nu vill de dela med sig av sitt kunnande till så många som möjligt. - Det har varit en jättespännande resa, säger Gutte. Amy berättar att utbildningen blev en egen utvecklingsresa.

Läs om utbildningen

Amy Skogberg är ekonom från början och har en bakgrund av att ha jobbat 20 år inom it-branschen. Från början är hon toppidrottare, hon har varit sprinter på 400 meter, även häcklöpare på samma distans. I bagaget har Amy bland annat tre FM-titlar.

– På den tiden jag idrottade var inte mental träning så allmänt känt som idag. Men jag funderade själv mycket över den mentala biten och jag började åka runt i landet och prata om idrottens mentala bit för idrottsföreningar, berättar Amy.

Det här hade Amy hållit på med i 8 års tid innan hon inledde sin utbildning till mental tränare på Folkhälsan. Hon studerade på Solvalla åren 2015 till 2017.

– Jag ville få en formell kompetens på det jag redan sysslat med länge.

Jobbet har påverkats starkt av utbildningen

Gustaf ”Gutte” Ahlroos lärde känna Amy på utbildningen till mental tränare. Han arbetar som handbollstränare med damer för Grankulla IFK och som personlig tränare (PT) med enskilda kunder och ledda timmar.

– Utbildningen till mental tränare har gett mig väldigt mycket som jag kunnat använda inom idrotten och i mitt jobb som PT. Hur jag lägger upp mitt jobb har ändrat massor tack vare mental tränar-utbildningen.

– På det hela taget så har det varit en jättespännande resa, säger Gutte.

Gutte har förutom utbildningen till mental tränare, tidigare även utbildat sig till idrottsledare och PT vid Folkhälsan.

Amy berättar att utbildningen blev en egen utvecklingsresa.

– Nu har jag en mycket bredare plattform att stå på yrkesmässigt. Jag fick som man säger ”kött på benen” och kände att det här är min grej.

Starka vänskapsband bildades under studietiden

Både Amy och Gutte berättar att det bildades många starka vänskapsband under tiden på Solvalla med de andra studerandena.

– Gemenskapen med de andra på kursen var nog en av de allra bästa sakerna. Studierna pågick i två år och vi sågs en gång i månaden på Solvalla. Många av vänskapsbanden har fortsatt även efter studietiden. Av 12 studeranden på kursen har vi fortfarande kontakt med merparten, säger Amy.

De som studerade till mental tränare gjorde det med väldigt olika motiv.

– Man behöver inte ha idrott som bakgrund för att studera till mental tränare. En del går utbildningen som ett projekt i personlig utveckling, säger Amy.

Vill nå ut och hjälpa andra via sin podd

I mars 2020 bestämde sig Amy för att satsa på att jobba som mental tränare på heltid. Hon lämnade sitt trygga jobb i it-branschen.

– Sen kom coronan och uppdragen försvann. Det var då vi började fundera på att starta en podcast för att nå ut trots coronan. Vi visste ingenting om hur man gör en podd, vi fick lära oss allt från grunden.

Med sin podcast ”Mentalkanalen” vill Amy och Gutte förebygga mental ohälsa och sprida kunskap med inriktning på friskvård och mental träning.

– Vi vill ge vidare till andra det som vi lärt oss under vår två-åriga utbildning. Med podden kan vi nå ut och hjälpa andra. Både gymnasier och högstadier har använt material från vår podd i sin undervisning, säger Gutte.

Av Guttes och Amys klienter vill ungefär hälften träffas fysiskt och den andra hälften online via video nu under coronatiden.

Intressanta gäster som delar med sig

Till sin podd har Gutte och Amy bjudit in intressanta och kunniga personer vars yrke eller kunskap har gett dem insikter i psykisk hälsa och ohälsa. Sakkunniga som kan ge råd om hur vi kan hantera utmaningar på den fronten.

– Vi har som gäst haft exempelvis alpina skidåkaren Marcus Sandell, upptäcktsresande Pata Degerman och psykoterapeuten Maria Sundblom-Lindberg. På kommande är ett avsnitt med Folkhälsan-forskaren Åse Fagerlund, som är expert på positiv psykologi, berättar Amy.

Gutte och Amy hoppas också att podden ska ge dem mera uppdrag så att de kan fortsätta leva sin dröm.

Hjärndagen återkommer i november

På Hjärndagen i november 2020 fungerade Amy och Gutte som moderatorer. Hjärndagen arrangeras av Folkhälsan i samarbete med Förbundet för mentala tränare i Finland. Ett evenemang som får en uppföljare i år, preliminärt datum är den 13 november. Hjärndagen är en fortbildningsdag som lyfter fram kunskaper och insikter om vår hjärna och oss själva och varför vi fungerar som vi gör.

Foton: Ian Granström

Läs mera om utbildningen till mental tränare